fbpx

Metoda Montessori: în ce constă, beneficii, activități

Metoda Montessori: în ce constă, beneficii, activități

Metoda Montessori este o modalitate de învățare cunoscută la nivel global, care a început în ultimii ani să ia amploare și la noi în țară. Maria Montessori, dezvoltatoarea acestei metode, a spus: “Am descoperit că educația nu este ceva ce este făcut de educator ci este un proces natural, care se dezvoltă spontan în ființa umană.” În educația Montessori primii ani de viață sunt considerați a fi cei mai importanți în educația și dezvoltarea copilului. 

Ce este metoda Montessori și în ce constă

Metoda Montessori este o metodă de învățare care se bazează pe activitatea independentă a copilului dezvoltată de Maria Montessori, primul medic de sex feminin din Italia în secolul 20. În acest tip de învățământ, copilul nu este obligat să facă ceea ce nu îi place, iar în funcție de curiozitățile și interesele pe care le are, este încurajat să folosească materialele care să îl ajute în descoperirile lui în respectivul domeniu. Profesorii Montessori sunt niște ghizi și niște parteneri de discuție pentru copii, aceștia fiind în centrul actului educativ. 

În clasele de curs copiii nu stau așezați în băncuțe, ci se mișcă liber, fiind lăsați să se exprime corporal. Ce este foarte interesant în această metodă este faptul că nu există noțiunea de ceartă sau pedeapsă sau recompensă. Atunci când copilul ia o decizie nepotrivită (sau greșită), ghidul Montessori întemeiază o discuție ca de la egal la egal cu cel mic, nu dintr-o poziție de autoritate. Ghidul se așează la nivelul de înălțime al copilului sau pe un scaun, și poartă o discuție în care îl întreabă de ce a reacționat așa, cum se simte, ce a simțit atunci când a decis să reacționeze în respectivul mod și așa mai departe. 

În actele de predare sunt folosite materiale interactive, arte vizuale, muzica și mișcarea. Nu există teme, deoarece predarea este naturală și spontană. 

Care sunt principiile de bază ale metodei Montessori

Autoeducarea 

Maria Montessori a pus ca principiu de bază al metodei de învățare autoeducarea. Ea spunea: „urmează copilul, însă urmează-l lăsându-l să fie propriul său lider.” Educația de tip Montessori include aproximativ 80% activitatea independentă și 20% activități conduse de profesori. 

Copiii învață cel mai bine atunci când încearcă ei singuri să facă. Iar ghidați de către profesori, ei acumulează mai multe lucruri și mai utile decât dacă ar sta într-o bancă în sala de clasă clasică. 

Autoeducarea nu se face doar în timpul jocurilor și activităților, ci și în timpul mesei. Copiii își pun singuri de mâncare (sau cu un ajutor minim), așteaptă pe toată lumea să termine de mâncat, își duc farfuria la chiuvetă după ce termină masa. Astfel, ei sunt implicați în activități de rutină și învață respectul și responsabilitatea. 

Libertate cu limite cunoscute

Copiii se bucură de libertate maximă în parametrii stabiliți de către profesori și de comunitate. Copiii sunt liberi în a decide care sunt pasiunile lor. Sunt liberi să aleagă cu ce să se joace în funcție de interesele lor (ex. pot alege dacă să lucreze cu materialele matematice sau cu cele de limbaj) și unde să se joace (ex. la masă, pe podea…) Un alt exemplu este atunci când educatorul îi prezintă copilului un material pe care acesta nu l-a mai folosit înainte, iar micuțul are libertatea să lucreze cu el atunci când își dorește. 

În categoria de limite, copilul nu va avea voie să danseze în mijlocul clasei și să distragă atenția colegilor sau să facă o singură activitate toată ziua. 

Educație holistică 

Metoda Montessori implică dezvoltarea fizică, spirituală, socială, mentală și emoțională a copilului. Curriculumul Montessori acoperă opt domenii cheie: viață practică, senzorială, matematică, limbă, știință, geografie, artă și cultură. 

Activități recomandate în metoda Montessori

Jucărie de construit bebe – Turn Montessori Găina – Djeco

Jucarie de construit bebe - Turn Montessori Gaina - Djeco

Cercurile din lemn colorat pot fi introduse pe suportul din lemn având la bază principiul auto educării și aplicarea celor învățate direct.  În timp ce se joacă, cel mic învață mărimile, culorile, cum să construiască și își dezvoltă abilități motrice fine, cognitive, coordonarea ochi-mână și jocul independent.

Joc de gândire – Puzzle – World – Goki

Joc de gandire - Puzzle - World - Goki

Prin potrivirea celor 192 de piese, cel mic va descoperi harta lumii ilustrată pe înțelesul lui/ei.

Prin manipularea pieselor, micuțul își îmbunătățește coordonarea mână-ochi, își dezvoltă îndemânarea, este stimulat să vrea să afle mai multe și să înțeleagă lumea din jur. De asemenea, va învăța diferite forme, va procesa, analiza și rezolva mai ușor problemele în viitor și își dezvoltă memoria.

Puzzle Alfabet – Crocodil – New Classic Toys

puzzle-alfabet-crocodil-new-classic-toys-07

Aranjează piesele colorate în ordinea potrivită și vei descoperi alfabetul complet, dar și un crocodil simpatic! Puzzle-ul alfabet de la New Classic Toys încurajează copilul să învețe literele alfabetului și culorile într-un mod distractiv!

Jucărie din lemn sortator forme – Ocean Blue – Little Dutch

Jucarie din lemn sortator forme - Ocean Blue - Little Dutch
Jucarie din lemn sortator forme – Ocean Blue – Little Dutch

Sortatorul de forme din lemn este un joc creativ de sortare pentru copii. Ei învață să recunoască și să potrivească formele și culorile, în timp ce își reglează fin coordonarea mână-ochi. Mâinile mici ale copiilor vor aplica cu ușurință formele pentru a le împinge în orificiile corecte. Această jucărie este educativă și distractivă în același timp.

De la ce vârstă trebuie începută educația după metoda Montessori

Educația după metoda Montessori nu are o vârstă anume la care trebuie începută. Fiind o filosofie de viață, cu cât mai devreme cu atât mai bine se vor așeza informațiile în comportamentul și personalitatea copilului. 

Educația Montessori funcționează pe cicluri de învățare de 3 ani, deci clasele sunt împărțite astfel: 0-3 ani, 3-6 ani, 6-9 ani. Se stabilesc niște obiective pentru fiecare dintre cicluri, iar profesorul observă și notează evoluția fiecărui copil în parte de-a lungul celor 3 ani. Nu există evaluări, ci periodic profesorul are o discuție privată cu părinții copilului pentru a seta obiective comune și a discuta parcursul celui mic. 

Care sunt beneficiile oferite de metoda Montessori

Încurajează socializarea, empatia și comunicarea

Copiii interacționează lucrând împreună, împărțind materialele de lucru și colaborând. Prin natura mediului dintr-o clasă Montessori cei mici învață să se respecte, să se ajute și să creeze o comunitate. 

Dezvoltă și încurajează creativitatea

În timpul zilei copilul este lăsat să își aleagă activitățile și să lucreze în propriul ritm la ele. Copiii participă la activități fiindcă sunt atrași de plăcerea de a lucra, nu sunt atrași de rezultate. Aceasta este o cale naturală de a dezvolta creativitatea. 

Sistem individualizat

Învățarea are loc în ritmul propriu al copilului și se pune accent pe abilitățile specifice ale fiecărui copil. Sistemul încurajează copilul să încerce cât mai multe lucruri, fără să se simtă obligat sau să formeze o aversiune față de anumite subiecte, proces care accelerează învățarea.

Educația după metoda Montessori 

Aplicarea metodei Montessori la gradiniță și la școală

Materialele folosite în cadrul învățării au ca scop dezvoltarea mai multor arii. Unele jucării încurajează simțurile, altele motricitatea, altele dezvoltarea limbajului, descoperirea planetei Pământ sau a Universului și așa mai departe. Un lucru interesant într-o clasă Montessori este faprul că există doar un singur exemplar din fiecare material. Astfel, copiii sunt puși în situația în care fie așteaptă să termine de jucat colegul de clasă (lucru care îi dezvoltă răbdarea și respectul), fie trebuie să comunice și să colaboreze pentru a se juca împreună. 

În școală se va pune foarte mult accentul pe lucrul în echipă, pe proiecte și pe un minim de interacțiune între copii. Vor fi încurajați să lucreze 3-4 la o masă, fiecare cu materialul ales. 

Aplicarea metodei Montessori acasă

Educația de tip Montessori poate fi aplicată și acasă. Camera copilului trebuie aranjată încă de la început în așa fel încât să ofere în primul rând siguranță. De asemenea, trebuie să fie ordonată, aerisită, călduroasă. Copilul este încurajat să mănânce la masă cu adulții și să participe la activitățile zilnice. 

O recomandare este ca pătuțul copilului (sau direct salteaua) să fie așezată foarte aproape de sol, în așa fel încât să aibă independență de mișcare. Treptat, se vor adăuga niște rafturi joase în care să fie aranjate jucăriile, un colț de lectură (poate fi introdus de la 4-5 luni), o măsuță și un scăunel la care copilul să poate desena sau modela. 

O recomandare pentru ca educația Montessori să dea roade este absența televizorului (și a ecranelor în general) până la vârsta de minimum 2 ani. 

Pe principiul ajută-mă să fac singur, educația Montessori este aleasă de mulți părinți pentru copiii lor. Tu alegi o astfel de educație pentru piciul tău?

În lumea PiciuLand.ro găsești peste 1600 de jocuri, jucării, cărți și articole pentru copilași, și suntem într-o continuă adăugare de produse noi și interesante pentru ca piciul tău să aibă parte de o copilărie distractivă și educativă în același timp.

Utilizăm cookie-uri pentru monitorizarea traficului și o experiență de navigare cât mai plăcută. Pentru a naviga pe site-ul piciuland.ro trebuie sa accepti politica de utilizare a cookie-urilor si termeni si conditiile site-ului.