Login
Register

Login
Register

Jocurile puzzle: beneficii, istoric și curiozități

Jocurile puzzle: beneficii, istoric și curiozități

Jocul puzzle nu are limită de vârstă. Fie că ești copil, adolescent sau adult, jocul puzzle îți va aduce multiple beneficii, cel mai întâlnit fiind relaxarea. Asamblarea de piese te ajută să îți dezvolți capacitatea de concentrare, latura analitică, de orientare, capacitatea de a rezolva probleme și multe altele. Jocul puzzle este o modalitate ingenioasă de a petrece timp cu copilul tău, iar după ce puzzle-ul este gata, poți să îl lipești, să îl pui într-o ramă și să îl pui pe perete.

Care sunt beneficiile jocurilor puzzle?

Îmbunătățirea abilităților de rezolvare a problemelor

Scopul oricărui joc puzzle este să unești piesele în așa fel încât la final să ai o imagine sau o formă. Cu cât puzzle-ul are mai multe piese, cu atât este mai mare, are piese mai mici și automat este mai dificil de rezolvat. Există mai multe metode prin care poți rezolva un puzzle. Atunci când copiii vor descoperi diverse metode de a îmbina mai eficient piesele, ei au rezolvat de fapt o problemă. De asemenea, atunci când o piesă nu se potrivește, copilul va mai încerca încă o dată și încă o dată, până când va găsi piesa potrivită. Asta este un beneficiu care îl ajută și la rezolvarea de probleme, dar și la construirea răbdării și perseverenței.

Îmbunătățirea capacității de concentrare

Jocurile puzzle sunt cunoscute pentru „dependența” pe care o provoacă celor care încearcă să îl termine. Culorile, formele și mărimile pieselor pot menține atenția și celor care nu au în mod obișnuit răbdare timp îndelungat.

Îmbunătățirea memoriei

Jocurile puzzle sunt stimulente puternice ale memoriei deoarece în rezolvarea unui puzzle trebuie să stochezi multe informații pe care să le corelezi între rezultatul final și imaginea la care trebuie să ajungi. Când o piesă nu se potrivește, copilul o lasă temporar deoparte, dar își va aminti de ea atunci când va găsi locul potrivit pentru ea.

Învățarea perseverenței

În funcție de dificultatea puzzle-ului, care ține de câte piese are și care este imaginea la care trebuie să ajungi, rezolvarea unui puzzle poate dura de la câteva ore la câteva săptămâni. Asta înseamnă că un copil care începe un puzzle trebuie să învețe să nu se dea bătut, să persevereze și să aibă răbdare. La sfârșit, când puzzle-ul este terminat, copiii vor căpăta încredere în ei și în abilitățile lor, și vor învăța că nu totul se întâmplă de la sine și că trebuie să muncești pentru a-ți atinge obiectivele.

Dezvoltarea abilităților sociale

De regulă, un puzzle este rezolvat în mai mulți, fie împreună cu familia sau cu prietenii. Această interacțiune îi învață pe copii cum să lucreze în echipă, cum să ceară, cum să asculte sfaturile celor din jur și cum să comunice cu ei.

Îmbunătățește motricitatea mâinilor și a degetelor

Un joc de puzzle solicită mușchii mâinilor și a degetelor în special. Prin manipularea pieselor de puzzle, copiii își îmbunătățesc coordonarea mână-ochi. Mai exact, ochiul identifică piesa de puzzle, creierul își imaginează cum trebuie să arate rezultatul final, iar mâinile asamblează corespunzător piesele.

Istoricul jocurilor puzzle

Gravorul și cartograful londonez John Spilsbury se crede că a produs primul puzzle în jurul anului 1760, folosind un ferăstrău de marchetă. Puzzle-urile timpurii, cunoscute sub numele de disecții, au fost produse prin montarea hărților pe foi de lemn de esență tare și tăierea de-a lungul granițelor naționale, creând un puzzle util pentru predarea geografiei. (vezi poza stânga)

Guvernanta regală Lady Charlotte Finch a folosit astfel de „hărți disecate” pentru a-i învăța pe copiii regelui George al III-lea și ai reginei Charlotte.

Puzzle-urile au crescut în popularitate în timpul Marii Depresii, deoarece acestea au oferit o formă de divertisment ieftină, de lungă durată și reciclabilă.  În această perioadă, puzzle-urile au evoluat pentru a deveni mai complexe și mai atrăgătoare pentru adulți. Acestea au fost, de asemenea, oferite în promoții de produse și utilizate în publicitate, clienții completând o imagine a produsului promovat. Vânzările de puzzle-uri din lemn au scăzut după cel de-al Doilea Război Mondial, întrucât salariile îmbunătățite au dus la creșteri de prețuri, în timp ce îmbunătățirile proceselor de fabricație au făcut ca puzzle-urile din carton să devină mai atractive.

În secolul XX, revistele și ziarele din Marea Britanie conțineau de multe ori jocuri de puzzle care le ajutau să își crească vânzările.

Forma uzuală de puzzle, așa cum o vedem noi astăzi, a apărut în anul 1909, atunci când compania americană „Parker Brothers” a început producția în masă a jocului cu ajutorul preselor automate.

Curiozități despre jocurile puzzle

Memorable Disney Moments Puzzle
Memorable Disney Moments Puzzle
  • Cel mai mare puzzle din lume conține 40,320 de piese, cântărește aproximativ 20 de kilograme, a fost finalizat în 600 de ore și are aproape 13 metri pătrați (6,8 x 1,88 m). Acest puzzle se numește „Memorable Disney Moments”. Imaginea prezintă 10 scene din cele mai populare filme Disney și vă va duce într-o mică călătorie în timp, de la „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici” în 1937 până la „Regele leu” în 1994.
  • Potrivit Societății Alzheimer din Canada, realizarea de puzzle-uri este una dintre numeroasele activități care pot ajuta la menținerea activă a creierului și pot reduce riscul bolii Alzheimer.
  • Puzzle-ul este atât de popular încât există chiar și un Campionat Mondial la care participă 33 de federații naționale.
  • Puzzle-urile erau destul de provocatoare în trecut deoarece nu existau imagini de ghidare pe cutii! Puzzle-urile cu titluri vagi rămâneau un mister până când ultimele piese erau așezate la locul lor.
  • Puzzle-urile stimulează întregul creier. Partea stângă a creierului, partea noastră analitică, funcționează pentru sortarea logică a pieselor, în timp ce partea dreaptă a creierului, partea noastră creativă, servește pentru a vedea produsul finit și funcționează intuitiv.
  • Disectolog este o persoană care se entuziasmează atunci când face un puzzle. Există chiar și Confraternitatea Benevolentă a Disectologilor, un club la nivel mondial cu sediul în Marea Britanie pentru „iubitorii de puzzle-uri din toate naționalitățile și perioadele de timp”.

Ce jocuri puzzle sunt recomandate pentru copii?

Joc de gândire – Puzzle – Animale din Australia – Goki

Joc de gandire - Puzzle - Animale din Australia - Goki
Joc de gandire – Puzzle – Animale din Australia – Goki

Recomandat copiilor de peste 3 ani, acest puzzle cu animale din Australia de la brandul german Goki este realizat din lemn și are 96 de piese. Acest puzzle a fost inspirat de cele mai faimoase animale ale faunei din Australia. Realizat cu culori vii și un design atractiv pentru copii, cei mici nu se vor mai sătura de el. Vor descoperi o familie de canguri, un pui de koala în spatele mamei, șerpi, păsări kiwi și multe alte embleme ale Australiei.

Puzzle ZOO – Little Dutch

Puzzle-ZOO-Little-Dutch-01
Puzzle Zoo – Little Dutch

Cu ajutorul acestui puzzle simpatic, copiii vor face cunostinta cu animalele de la zoo și se vor distra compunând imaginile cu cele 6 animale din pachet. Puzzle-ul este potrivit pentru copiii de peste 2 ani, este realizat din carton dur iar fiecare animăluț este compus din 3 sau 5 piese.

Puzzle 3D Magnetic Pirat – New Classic Toys

puzzle-3d-magnetic-pirat-new-classic-toys-01
Puzzle 3D Magnetic Pirat – New-Classic-Toys

Puzzle-ul magnetic Pirat de la New Classic Toys conține 10 piese de lemn și este recomandat copiilor de peste 2 ani. Cu piesele magnetice se poate construi cu ușurință puzzle-ul cu pirați și comoara lor. Magneții ascunși în interiorul pieselor fac ca jocul copiilor cu ele sa fie în siguranță. Acest puzzle este potrivit pentru dezvoltarea dexterității și a gândirii celor mici.

Cat Puzzle – PlanToys

Cat Puzzle de la PlanToys este recomandat celor mici care au împlinit 18 luni. Este un joc care dezvoltă abilitățile motorii, format din 3 piese de puzzle în formă de pisicuțe. Copiii vor învăța să recunoască formele și să plaseze piesele la locul lor. De asemenea, piesele puzzle pot sta și în picioare, oferindu-le celor mici posibilitatea de a se juca și altfel cu această jucărie.

Puzzle-urile sunt un element nelipsit din viețile noastre și ale celor mici. Sunt o activitate pe care o pot face ei singuri sau o puteți face împreună, într-o seară în care doriți să petreceți mai mult timp împreună. Pe lângă relaxarea pe care această activitate o oferă, puzzle-ul are și multe alte roluri în dezvoltarea armonioasă a copilului.

Pe piciuland.ro găsești peste 1000 de jocuri, jucării, cărți și articole pentru copilași, și suntem într-o continuă adăugare de produse noi și interesante pentru ca piciul tău să aibă parte de o copilărie distractivă și educativă în același timp.

Ai -10% la prima comandă, dacă te abonezi la newsletter.

Utilizăm cookie-uri pentru monitorizarea traficului și o experiență de navigare cât mai plăcută. Pentru a naviga pe site-ul piciuland.ro trebuie sa accepti politica de utilizare a cookie-urilor si termeni si conditiile site-ului.