fbpx

Cele mai inspirate jocuri de îndemânare și logică: 10 idei pentru copilul tău

jocuri de indemanare si logica

Primii ani din viața fiecărui copil reprezintă o perioadă în care dezvoltarea intelectuală este la cote maxime. Numărul conexiunilor neuronale vor urma un trend descendent o dată cu înaintarea în vârstă. La începutul vieții, creierul copilului acționează ca un burete care absoarbe mult mai ușor informația, dar și mult mai multe informații. 

Beneficiile jocurilor de îndemânare

Există numeroase dovezi care vin să sprijine afirmația ”Jocurile de îndemânare sunt o excelentă oportunitate de învățare”. Pentru că, prin utilizarea jocurilor de îndemânare, copiii de toate vârstele prezintă:

  • un angajament sporit 
  • o retenție îmbunătățită printr-un mediu de învățare activ 
  • rezultate mai bune la învățare  
  • rate mai mari de participare și de realizare 

Jocurile de îndemânare sunt instrumente educaționale importante care le oferă copiilor posibilitatea de a dobândi abilități mentale, fizice și sociale neprețuite.

Abilități mentale

Toate jocurile de îndemânare necesită o bună concentrare și focalizare. Copilul tău se va obișnui să lucreze într-un mediu stabilit și să își dedice timpul unei singure activități. Capacitatea lui de atenție se va dezvolta apoi pe măsură ce dificultatea activităților crește. 

Abilități motorii

Abilitățile motorii sunt abilități esențiale pe care copiii mici trebuie să le dezvolte, iar jocurile de îndemânare sunt o modalitate excelentă de a ajuta la accelerarea dobândirii acestora.

De exemplu, atunci când modelează plastilină, colorează sau face origami. Când așază piese în echilibru sau este atent la jocul de pescuit un copil va dezvolta o bună coordonare mână-ochi, ceea ce îl va ajuta pentru momentul când va începe să scrie sau, de ce nu, să cânte la un instrument.

Abilități sociale

Jocul de societate  – cum este de pildă – Cadomino sau Duck Dance de la Djeco –  este o modalitate excelentă de a-i învăța pe copii cum să coopereze cu ceilalți. Este o oportunitate de a-și perfecționa abilitățile sociale, în timp ce învață importanța împărțirii, a corectitudinii și a fair-playului.

El învață valoarea răbdării și a recompensei, precum și a lucrului pentru atingerea unui scop final. De asemenea, cum să își gestioneze frustrarea atunci când se confruntă cu o provocare sau i se pare că nu poate găsi răspunsul corect.

Învățând o nouă abilitate și finalizând o activitate/câștigând un joc, copilul tău se va simți extrem de mândru și va experimenta un adevărat impuls în încrederea și stima de sine.

Beneficiile jocurilor de logică

Majoritatea jocurilor de logică implică mai mulți participanți, astfel copilul tău își va dezvolta și abilitățile de socializare, implicând întreaga familie sau cercul de prieteni.

Alte abilități dobândite prin jocurile de logică sunt spiritul de competiție, abilitățile de coordonare, gandirea tactică și percepția spațială.

Ajută la dezvoltarea gândirii creative

Acest tip de jocuri ajută creierul să se mențină alert și să producă soluții într-un mod rapid și plăcut. Rezolvarea oricărui joc presupune implementarea unui mod de gândire diferit de cel nativ, parcurgerea unor etape sau crearea unor trasee noi sau strategii și adaptarea lor pentru a câștiga sau a finaliza jocul.

Ajută la creșterea nivelului de concentrare

Puterea de concentrare a copiilor se dezvoltă în timp în mod natural, dar și prin diferite experiențe și jocuri. Jocurile de logică sunt extrem de utile în dezvoltarea acestei capacității de a focaliza pe un scop sau o acțiune un timp mai îndelungat.

Dezvoltă spiritul de echipă și comunicarea

Jocurile logice de echipa presupun comunicarea și stabilirea unor strategii și idei pentru un scop comun. De asemenea, acestea antrenează copilul să își formeze o părere și să o susțină argumentat în fața celorlalți jucători.

Cum alegi jocurile de îndemânare și logică în funcție de vârsta copilului

Pentru că jucăriile sunt instrumente de învățare și contribuie semnificativ la dezvoltarea capacităților cognitive, acestea trebuie alese cu grijă. 

În primii 2 ani de viață, cel mic beneficiază de avantajele abilității sale înnăscute de învățare intensă. În această perioada, cel mic învață să facă diferența dintre obiecte și forme. 

Între vârsta de 2 și 7 ani, cei mici învață să asocieze obiectele cu diferite imagini, să facă diferența între mărimi. Sunt recomandate board games, care îl ajută pe copil să relaționeze cu ceilalți jucători, să-ți controleze emoțiile și să-și dezvolte încrederea în forțele proprii.

Între 7 și 11 ani, copiii își dezvoltă abilitățile de comunicare și memorie. Puzzle-urile și jocurile de construit sunt recomandate pentru această vârstă.

După 11 ani, copilul își dezvoltă abilitatea de a folosi raţionamente formale logice şi matematice.

5 idei de jocuri de logica

Stimulează-i inteligența piciului tău cu jocuri de logică atent studiate, alese cu grijă, în care noi credem cu tărie. Fie că este vorba de jocuri de logică și perspicacitate sau jocuri de logică matematică, în PiciuLand ai de unde alege. Încă din primii ani de viață, copiii sunt atrași de jocurile care le stârnesc imaginația și le pun mintea la contribuție. Acest lucru poate fi exploatat prin introducerea jocurilor de logica în rutina lor zilnică de joacă.

Joc Little Red Riding Hood – SmartGames

joc-little-red-riding-hood-smartgames-03

Jocul Little Red Riding Hood este un board game pentru 4-7 ani, cu 48 de provocări, care stimulează atenția, vederea în spațiu, abilitatea de a planifica și de a rezolva probleme. Aranjează poteca spre căsuța bunicii, așa încât Scufița Roșie să ajungă în siguranță la ea.

Joc de societate Happy Bunny – Blue Orange

Joc de societate Happy Bunny de la Blue Orange, un joc cooperativ în care toți jucătorii își asumă rolul unui iepuraș care culege cât mai mulți morcovi pentru familie din grădina fermierului înainte de a pleca. Atenție la fermier! Acesta vrea să vă prindă, așa că feriți-vă cât de bine puteți de el.

Jocul poate fi jucat și în varianta competitiva, în care jucătorul care adună cei mai mulți morcovi câștigă.

Joc de logică din lemn – Woodix – Djeco

O colecție de 6 jocuri logice pentru copiii isteți și îndemânatici. Cele 6 puzzle-uri din lemn dezvoltă gândirea logică. În caz că cel mic a epuizat toate opțiunile de rezolvare și nu a reușit să rezolve puzzle-ul, soluțiile sunt incluse.

Joc de logică Brain Connect – Gândiți repede, acționați repede – Blue Orange

Joc de societate - Brain Connect - Ganditi repede, actionati repede - Blue Orange

Jocul Little Red Riding Hood este un board game pentru 4-7 ani, cu 48 de provocări, care stimulează atenția, vederea în spațiu, abilitatea de a planifica și de a rezolva probleme. Aranjează poteca spre căsuța bunicii, așa încât Scufița Roșie să ajungă în siguranță la ea.

 

Joc de logică pentru copii – Cubissimo – Djeco

Înarmează-te cu răbdare și logică! Vei putea să vezi în spațiu formele geometrice și să formezi cubul. Setul conține 7 piese din lemn care formează un cub, 30 de cărți marcate cu 3 grade de dificultate (ușor, mediu, dificil). Scopul jocului este să reconstruiești cubul folosind toate piesele, pornind de la forma indicată pe fiecare cartonaș.

5 idei de jocuri de îndemânare

Jocurile de îndemânare ajută la canalizarea curiozității naturale a copilului tău într-o excelentă oportunitate de învățare, fără ca el să-și dea seama. 

Joc de îndemânare din lemn – Stivuire – Măgăruș – Goki

Joc de îndemânare din lemn „Stivuiește bețișoarele pe măgăruș” de la brandul german Goki. Bețișoarele trebuie așezate pe măgar cu o mână foarte stabilă, astfel încât să nu își piardă echilibrul și să se răstoarne. Acest joc ajută la dezvoltarea îndemânării, atenției și concentrării copilului.

Joc tap tap art – Little Dutch

Joc tap tap art de la Little Dutch, cu mai multe forme geometrice colorate din lemn și obiecte frumos ilustrate din care cei mici pot realiza o multitudine de scene creative. Jocul dă frâu liber imaginației și le stimulează creativitatea celor mici, oferindu-le nenumărate posibilități de a combina formele și figurinele. Copiii vor fi încântați să bată cu ciocanelul din lemn pe planșa de plută cât mai multe scene!

Joc de îndemânare – Totem zen – Djeco

Joc de îndemânare “Totem zen” de la firma Djeco pentru maeștrii zen (în devenire). Jucătorii trebuie să fie rapizi în alegerea pieselor indicate pe cartonașele de joc, iar apoi trebuie să construiască un turn din ele, folosind chopsticks (bețișoare chinezești). O adevărată artă, dar mai ales distracție!

Joc de îndemânare – Micul echilibru – Djeco

Broscuțele trebuie să stea în echilibru pe nuferii tot mai înalți. Un joc de îndemânare și cooperare conceput special pentru cei mici, cu reguli simple și amuzante; încurajează comunicarea dintre copil și părinte în timpul jocului.

Joc de pescuit distractiv pentru baie – Lilliputiens

Joc de pescuit distractiv pentru baie - Lilliputiens

Joc de pescuit distractiv pentru baie de la Lilliputiens, ce dezvoltă abilitățile motorii ale copilului. Copiii vor folosi undița magnetică pentru a ‘captura’ diverse animale din apă. La sfârșit, numărați câte animale a prins! Concentrarea și atenția este importantă în acest joc, pentru că animalele își schimbă poziția în apă.

 

Creierul copilului este ”conectat pentru plăcere”, iar jocurile de îndemânare sunt un mod eficient de a învăța. Pentru că ele stimulează aventura și îi mențin creierul angajat și fericit. În plus sunt o modalitate excelentă de a petrece timp de calitate și de a te conecta cu micuțul tău într-o manieră plină de zâmbete, distracție și energie.

Pe piciuland.ro găsești peste 2200 de jocuri, jucării, cărți și articole pentru copilași, și suntem într-o continuă adăugare de produse noi și interesante pentru ca piciul tău să aibă parte de o copilărie distractivă și educativă în același timp.

Utilizăm cookie-uri pentru monitorizarea traficului și o experiență de navigare cât mai plăcută. Pentru a naviga pe site-ul piciuland.ro trebuie sa accepti politica de utilizare a cookie-urilor si termeni si conditiile site-ului.