fbpx

Jocuri de rol pentru copii: beneficii și exemple

Jocuri de rol pentru copii: beneficii si exemple

Piciul tău vrea să îți pregătească ceașca de cafea de dimineața sau micul de dejun?  Copiii au tendința de a imita adulții, vrând să fie ca ei și să le ia locul. Jocurile de rol sunt un element foarte important în dezvoltarea copilului și a deciziilor acestuia din viitor. Prin jocul de rol, îți poți da seama cum reacționează copilul tău în diferite situații, cum interpretează lumea și cum înțelege diferite comportamente.

Ce sunt jocurile de rol

Jocurile de rol constau în construirea unui personaj. Copilul va deveni altcineva, iar pe baza acestui personaj va trebui să creeze un scenariu… o piesă de teatru pentru cei mici, în care ei sunt personajele principale. Participarea la jocul de rol cere unui copil să deschidă cutiuța cu abilitățile de gândire cognitivă pe care le vor folosi în fiecare aspect al vieții de zi cu zi, inclusiv în viața de adult. 

La ce vârste sunt recomandate jocurile de rol

Jocurile de rol pot începe sub diverse forme de la vârsta fragedă de 2 ani. În această etapă a dezvoltării copilului abilitățile de comunicare și sociale sunt cele care se dezvoltă, având astfel nevoie de cât mai mulți copii în preajmă și de jocuri care să stimuleze creativitatea și imaginația. 

Mai târziu, între 3 și 7 ani, se dezvoltă curiozitatea, lucru ce poate fi încurajat prin jocurile de rol.

Beneficiile pe care le oferă jocurile de rol în dezvoltarea copilului

Dezvoltă creativitatea și imaginației

Fiind parte dintr-un joc fictiv, copiii au ocazia de a crea o lume imaginară, întâmplări și fapte cu care nu vor lua contact în mod regulat. Imaginația este o abilitate de care avem nevoie pe  toată durata vieții, care ne ajută să îndeplinim multe dintre sarcinile din viața de zi cu zi. Adulții își folosesc imaginația în fiecare zi pentru a rezolva probleme, a face planuri, a inventa lucruri noi. Imaginația este o abilitate necesară pentru a vizualiza în mod corespunzător și a ne bucura de plăcerile vieții, cum ar fi o carte. Este, de asemenea, un factor esențial pentru înțelegerea perspectivelor altor persoane și pentru gândirea creativă.

Dezvoltă abilitățile de comunicare și lingvistice

Cu jocurile de rol, învață modelele diferite de comportament și exersează cum să reacționeze în situații similare. Jocul de rol le permite copiilor să învețe despre puterea limbajului și a cuvintelor, cum ne afectează pe noi și pe cei din jurul nostru. De asemenea, le dă posibilitatea de a-și exprima punctul de vedere și a se face auziți și înțeleși. 

Dezvoltă abilitățile sociale și emoționale

Atunci când copilul își ia rolul din joc, experimentează rolurile sociale și emoționale ale vieții. Totodată, acest tip de joc îi ajută să se descopere și pe ei ca indivizi și cum se potrivesc în mediul social din jurul lor. Învață cum să coopereze, să devină responsabili și dezvoltă empatia. 

Ajută la căpătarea încrederii în sine și în forțele proprii

Încrederea în sine este un element al dezvoltării copilului care îl va ajuta în viitor să ia deciziile asumat, să fie independent și să știe când să ceară ajutorul. Prin faptul că cei mici își asumă un rol în timpul jocului, și îl duc până la sfârșit, capătă încredere în sine. Prin faptul că vorbesc liber și rezolvă diverse probleme realizează că sunt capabili să facă asta și vor continua și în viața de zi cu zi. 

Unde pot fi organizate jocuri de rol

În funcție de tipul jocului de rol ales, acesta poate fi organizat în aer liber, în sufragerie, curte sau chiar bucătărie. Cadrul fiecărui joc de rol ar trebui să fie cât mai aproape de realitate, pentru ca cel mic să înțeleagă și să aibă o experiență cât se poate de reală. 

Dacă vorbim despre un joc de-a fermierul, în care copilul trebuie să aibă grijă de animale, ar fi bine să fie jucat afară, pentru a fi cât mai aproape de adevăr. De asemenea, jocul de rol de-a meșterul, în care copilul lucrează cu lemn, se va juca afară, pentru a nu face mizerie în casă. 

Jocul de-a bucătarul se va petrece în bucătărie, jocul de-a vânzătoarea în sufragerie. 

Idei de jocuri de rol pentru copii

Jocul de-a doctorul

Trusa de doctor – New Classic Toys

trusa-de-doctor-new-classic-toys-02

Trusa de doctor de la New Classic Toys este special concepută pentru a introduce copiii în lumea medicinei într-un mod jucăuș. În acest fel, ei pot “practica” vizita la medic și văd că acest lucru nu este deloc înfricoșător. Trusa de doctor conține: un stetoscop, un otoscop, un termometru, un ciocănel pentru testarea reflexelor, o siringă, un unguent, un borcănel, 3 leucoplasturi, un rulou de bandaj, un carnețel și un creion.

Jocul de-a vânzătoarea

Casa de marcat din lemn – Little Dutch

Casa de marcat din lemn - Little Dutch
Casa de marcat din lemn – Little Dutch

Casa de marcat din lemn de la Little Dutch este perfectă pentru ore plăcute de joacă. Această casă de marcat include un scanner, un sertar pentru bani, bani de jucărie și opțiunea de plată cu cardul. 

La această casă de marcat, se poate adăuga Magazinul alimentar de la Little Dutch, cu care cel mic poate să își aprovizioneze prietenii cu fructe și legume proaspete. 

Jocul de-a meșterul

Banc de lucru din lemn – Little Dutch

Micuții tâmplari au la îndemână toate uneltele necesare în acest banc de lucru. Robust, realizat din lemn, bancul de lucru de la Little Dutch vine la pachet cu multe accesorii de care are nevoie orice tâmplar: ciocan, cheie, șurubelniță, piulițe și șuruburi. Toate acestea pot fi ținute la îndemână datorită curelei reglabile.

Jocul de-a bucătarul

Toaster pâine din lemn cu funcție popup și accesorii – Little Dutch

Cea mai importantă masă a zilei poate fi pregătită de cei mici în cel mai distractiv mod, cu ajutorul acestui toaster din lemn Little Dutch. Copiii pot mima pregătirea pâinii prăjite pe care să adauge diferite toppinguri. Atunci când maneta este apăsată, sandwich-urile vor sări din prăjitor! Setul conține un toaster, farfurie, cuțit, 2 felii de pâine, 1 felie de cașcaval, ou prăjit și borcane de miere și gem. Setul s-ar potrivi perfect în bucătărie din lemn de la Little Dutch, pe langa cafetiera din aceeași colecție.

Jocul de-a ghidul turistic

Autobuz turistic cu 9 figurine – New Classic Toys

autobuz-turistic-cu-9-figurine-new-classic-toys-01

Hai într-o excursie frumoasă cu autobuzul prin oraș! Așteaptă să urce toți pasagerii în autobuz și porniți în aventură. Copilul poate pretinde că este un ghid turistic sau că este unul dintre călători cu această jucărie.

Pe lângă faptul că jocurile de rol sunt educative și ajută la dezvoltarea diverselor abilități ale copilului, sunt și un mod distractiv și de durată pentru ca cei mici să își petreacă timpul cu părinții sau cu prietenii lor. De asemenea, acest tip de joc este o modalitate prin care cei mici experimentează lumea de adult la un nivel mai ridicat și își formează anumite tipare după care se vor ghida mai târziu. Tu ce jocuri de rol te joci cu picii tăi?

În lumea PiciuLand.ro găsești peste 1500 de jocuri, jucării, cărți și articole pentru copilași, și suntem într-o continuă adăugare de produse noi și interesante pentru ca piciul tău să aibă parte de o copilărie distractivă și educativă în același timp.

Utilizăm cookie-uri pentru monitorizarea traficului și o experiență de navigare cât mai plăcută. Pentru a naviga pe site-ul piciuland.ro trebuie sa accepti politica de utilizare a cookie-urilor si termeni si conditiile site-ului.