Login
Register

Login
Register

Importanța jucăriilor educative în dezvoltarea copiilor

Importanta jucariilor educative in dezvoltarea copiilor.

În era tehnologiei, în care ne uităm mai mult în jos la device-uri decât în sus, câți copii se mai joacă cum se jucau pe vremuri copiii? Câți copii spun „Eu ies afară cu prietenii să ne jucăm în bălți” sau „Mami, mă duc cu George să ne cățărăm în copaci”? Rolul jocului în dezvoltarea copilului este acela de a-i face pe copii să experimenteze, să încerce și să înțeleagă diferite noțiuni printr-un mod jucăuș și distractiv. Învățatul nu a fost niciodată mai distractiv!

Ce sunt jucăriile educative

Joaca este primul mod prin care cei mici își pot lua informații de bază. Jucăriile educative sunt jucării care ajută la dezvoltarea mai multor abilități ale copiilor prin intermediul jocului. Abilități precum rezolvarea anumitor probleme simple, răbdarea, coordonarea mână-ochi, atenția și concentrarea, abilități sociale, cognitive și emoționale. 

Jucăriile sau jocurile educative pentru copii au ca scop dezvoltarea abilităților în mod indirect. Cei mici se dezvoltă și învață în timp ce se distrează singuri sau cu prietenii. Un mod plăcut de a petrece timpul pentru pici. 

Beneficiile jucăriilor educative în dezvoltarea copiilor

Dezvoltarea abilităților problemelor simple

Probleme simple precum potrivirea unor piese, găsirea drumului în labirint, găsirea formei potrivite, găsirea de piese asemănătoare, sortarea de forme și culori și multe altele sunt dezvoltate prin jocuri. 

Puzzle-ul este un exemplu de jucărie educativă care ajută la dezvoltarea atenției, logicii și învățarea culorilor. Unele puzzle-uri sunt concepute pentru dezvoltarea abilităților motrice fine, în special cele pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 18 luni.  

Jocul de domino este un alt exemplu de joc care necesită rezolvarea unor probleme simple într-un mod distractiv pentru cei mici. 

Joc 2-în-1 Puzzle Domino ZOO – Little Dutch

Jocul puzzle domino 2-în-1 cu tematica Zoo este un joc distractiv și educativ de recunoaștere și potrivire a numerelor. Fiecare carte are două fețe. Pe o parte este imprimată jumătate din imaginea unui animal, iar pe cealaltă parte cărțile formează un joc domino în culori foarte plăcute. Prin acest joc, copiii își vor stimula capacitatea de coordonare și concentrare.

Învățarea jocului în echipă

Jocul în echipă este o abilitate care îl va ajuta pe cel mic toată viața, de la proiecte școlare la proiecte pentru job. Totodată, astfel de jocuri ajută la creșterea stimei de sine (atunci când o echipă câștigă), întărirea relațiilor interpersonale, dezvoltarea limbajului și comunicării, importanța gestionării timpului și altele. Cei mici vor înțelege cum funcționează o echipă, cum se ajută membrii unei echipe spre a atinge un scop comun. 

Joc de societate – Cupcake Academy – Blue Orange

Jocul de societate Cupcake Academy marca Blue Orange este conceput pentru a-i lăsa pe copii să lucreze în echipă cu scopul de a decora deserturile din joc folosindu-și creativitatea. Jocul dezvoltă comunicarea, spiritul de echipă și abilitățile sociale ale copiilor.

Dezvoltarea motricității fine și grosiere

Motricitatea fină se referă la mișcările mici, fine, precise ale încheieturilor și degetelor, precum închiderea și deschiderea nasturilor. Aceste abilități se dezvoltă mai greu decât cele grosiere. Motricitatea grosieră se referă la mișcarea grupelor de mușchi mari, care coordonează mișcarea membrelor, susținerea capului și a trunchiului.

Jucărie din lemn – Blocuri geometrice pentru stivuire – Geo stacking rock – PlanToys

Scopul jucăriei este să aranjezi blocurile geometrice fără a le lasă să cadă. Poate copilul tău să aranjeze toate piesele în echilibru, fără ca ele să cadă? Aceasta blocuri geometrice pentru stivuire ajută la dezvoltarea abilităților motrice fine, coordonării mână-ochi și concentrării. 

Dezvoltarea capacității de concentrare

Concentrarea este abilitatea de a fii atent cu precădere la o activitate mai mult timp. De la un copil de grădiniță nu ne putem aștepta să se concentreze pe un subiect mai mult de 30 de minute pentru că mintea lor este la faza în care acumulează în continuu și este stimulată de orice nou lucru care apare în scenă. Cel mic se va concentra asupra unui lucru timp mai îndelungat doar dacă îi place cu adevărat și se simte provocat de el. 

Joc Walls & Warriors – SmartGames

Jocul conține 80 de provocări foarte incitante, la care copiii trebuie să își folosească logica, atenția și concentrarea. Dedicat copiilor de peste 8 ani, jocul îi îndeamnă pe cei mici să construiască pereții castelului pentru a proteja luptătorii albaștri și a ține invadatorii afară. Provocările din cartea cu provocări le arată celor mici diferite modele pentru aranjarea pieselor pe care trebuie să le imite astfel încât să apere fortăreața. 

Criterii de care trebuie să ții cont atunci când alegi un joc educativ pentru copilul tău

Activitățile, jocurile și jucăriile sunt diverse, pe mai multe niveluri de dificultate, adaptate în funcție de vârsta celui mic, de nevoile celui mic, pasiunile și înclinațiile celui mic.

Vârsta micuțului tău

În fiecare etapă a copilului se dezvoltă anumite arii de cunoaștere și abilități. Între 0 și 12 luni, copilul descoperă sunetele, texturile, începe să își formeze reflexe primare cum ar fi prinderea și apucarea. În această perioadă, cel mic ia primul contact cu mediul înconjurător și are ca repere majore simțurile primare (văzul, auzul, mirosul, gustul și pipăitul). 

Între 1 și 3 ani, copiii sunt ca niște bureți care vor să absoarbă cât mai multă informație, din toate părțile; sunt foarte curioși și au o dorință de învățare foarte mare.  Între 12 și 18 luni, cei mici devin interesați de multiplele fațete și utilizări ale obiectelor, fiind perioada tipică pentru experimentare și observarea modificărilor asupra lucrurilor. Între 18 și 24 de luni, copiii încep să capete abilitatea de a înțelege simboluri și de a forma reprezentări mentale, fiind începutul dezvoltării creativității și gândirii propriu-zise.

La vârstele de 4 și 5 ani, copiii încep să pună întrebări. Un copil pune în medie aproximativ 437 de întrebări pe zi. Jocurile de rol sunt indicate la această vârstă, deoarece sunt un început în activitățile pe care le fac mami și tati. Ați observat că cei mici vor să prepare cafeaua de dimineață în locul mamei? 

Între 6 și 8 ani, perioada când încep să meargă la școală, copiii își dezvoltă gândirea logică, comunicarea și memoria. Noțiunile de bază precum scrisul, operații matematice simple (adunare, scădere) se învață în această perioadă. Odată cu mersul la școală, abilitatea cea mai importantă din punct de vedere dezvoltare personală este faptul că se integrează într-un grup social. 

După vârsta de 8 ani, copilul vrea să experimenteze și să aprofundeze cât mai multe și cât mai diverse. Este perioada când își formează caracterul și modul de a gândi. Copiii pot deja să născocească strategii și să manipuleze regulile în favoarea lor, de aceea jocurile trebuie să se axeze pe astfel de abilități pentru a le stimula și mai mult. Au spiritul competiției și perfecționării activat, care poate fi educat prin jocuri de societate.  

Tipul de jucărie educativă

Ce preferă piciul tău? Jucăriile de lemn, puzzle-uri, jocuri interactive și de societate? 

În ce perioadă a copilăriei e? Perioada în care își dezvoltă motricitatea, abilitățile senzoriale? Jocurile educative sunt de mai multe tipuri. 

Jucăriile senzoriale sunt adorate de cei mici deoarece le stimulează simțurile. Încă din primele luni de viață cei mici pot interacționa cu sunete, texturi sau culori care le stârnesc atenția și îi invită la explorare. Curiozitatea atinge noi limite atunci când cei mici se joacă cu jucării senzoriale.

Jucăriile pentru motricitate ajută la dezvoltarea și stimularea acestor abilități prin diverse provocări pentru cei mici. Bătutul cu ciocănelul, apucarea pieselor și așezarea lor la locul lor, plimbarea pieselor pe spirale și așa mai departe sunt activități care ajută la dezvoltarea acestor abilități. 

Jucăriile muzicale ajută la dezvoltarea simțului ritmic și auzului, dar și la stimularea creativității și imaginației. În funcție de vârstă, jucăriile muzicale sunt fie în forma instrumentelor muzicale adevărate, fie sunt în forma unor jucării de pluș care cântă atunci când activate. 

Pasiunile și înclinațiile celui mic

Dacă cel mic are o înclinație spre experimente și știință, stimulează-i această pasiune prin astfel de jocuri. 

Dacă este pasionat de muzică, ajută-l să își dezvolte simțul ritmic cu instrumente muzicale de jucărie

Dacă are o înclinație spre a ajuta animalele, dezvoltă-i acest simț cu un set de veterinar care îl îndeamnă la jocul de rol.

Deci, care este importanța jocului și a jucăriei în viața copilului? Acela de a-i dezvolta diverse abilități fizice, dar și psihice și emoționale. Toate jocurile și jucăriile educative îi și distrează pe copii, și nu se simt obligați sau forțați să învețe și să se dezvolte. Pe piciuland.ro găsești peste 1000 de jocuri, jucării, cărți și articole pentru copilași, și suntem într-o continuă adăugare de produse noi și interesante pentru ca piciul tău să aibă parte de o copilărie distractivă și educativă în același timp.

Ai -10% la prima comandă, dacă te abonezi la newsletter.

Utilizăm cookie-uri pentru monitorizarea traficului și o experiență de navigare cât mai plăcută. Pentru a naviga pe site-ul piciuland.ro trebuie sa accepti politica de utilizare a cookie-urilor si termeni si conditiile site-ului.