fbpx

Dezvoltarea limbajului la copii: etape și activități

Dezvoltarea limbajului la copii: etape și activități

Copilul învață să vorbească în primii doi ani de viață. Cu mult înainte să știe să vorbească, micuții înțeleg regulile limbajului și modul în care adulții îl folosesc pentru a comunica prin observarea adulților din jur. Inițial, copilul folosește limba și cei câțiva dințișori pentru a produce diverse sunete. Treptat, acestea se vor transforma în vocale „ooh” și „aah”, care ulterior vor fi cuvinte precum „mama” și „tata”. Din acest moment, copilul va începe să rostească din ce în ce mai multe cuvinte, urmând să formeze și propoziții scurt, de 2-4 cuvinte. 

Etapele dezvoltării limbajului la copii

Primul an de viață al celui mic

În primele luni de viață, copilul gângurește atunci când este fericit și plânge diferit pentru a-și exprima diferite sentimente și stări interioare, cum ar fi de foame, de oboseală, de supărare. Pe la 3-4 luni, începe să scoată primele vocale, iar gânguritul devine mai complex, cu sunete mai variate.  La 5-6 luni începe să înțeleagă și să folosească intonația, pronunțând mai apăsat unele sunete. Între 7 și 12 luni începe să te imite și încearcă să poarte conversații cu tine. 

Între un an și doi ani

La vârsta de 1 an deja cunoaște câteva cuvinte foarte bine și le folosește. La 14 luni descoperă inflexiunile vocii și începe să le folosească și apelează la limbajul non-verbal pentru a exprima ceea ce nu poate prin cuvinte. La 16 luni te aprobă sau dezaprobă, îți atrage atenția, și rostește multe cuvinte cu consoanele t, d și n. Între 18 și 24 de luni începe să lege două cuvinte pentru a descrie ceea ce vede, cum ar fi „mama mănâncă”, sau ceea ce își dorește („mai mult lapte”), iar la 24 de luni are deja un vocabular de 50-100 de cuvinte format, folosește propoziții scurte, de 2-3 cuvinte, și pronume personale. Cere mâncarea cea mai comună și imită sunetele animalelor. 

Între doi și patru ani (preșcolar)

Între 2 și 3 ani poți purta o conversație simplă, despre ceea ce se petrece în jur, având deja un vocabular de aproximativ 200-300 de cuvinte. Este perioada în care răspunde la întrebări scurte și formează propoziții de 3-6 cuvinte. Vorbește, dar este posibil să mai uite sunetele de sfârșit ale cuvintelor, iar străinii s-ar putea să nu înțeleagă. Începe să folosească pluralul substantivelor și timpul trecut al verbelor. Folosește întrebări cu inflexiuni pentru a cere ceva, cum ar fi „Mingea mea?”

Între 3 și 4 ani, începe să grupeze obiectele (haine, mâncare), identifică culorile. Începe să exprime cu precădere idei și sentimente față de observarea și vorbirea despre lumea din jurul său.  Repetă propozițiile tale și răspunde la întrebări simple, precum „Ce faci atunci când îți este foame?”

Între patru și opt ani (școlar)

Atunci când atinge pragul de 4 ani, copilul începe să înțeleagă conceptele spațiale preucm „în fața”, „în spatele”, „lângă”. Înțelege întrebările mai complexe, răspunde la întrebările „De ce…?” și descrie cum să faci lucruri, precum pictatul. 

La vârsta de 5 ani înțelege secvențele de timp (Ce s-a întâmplat prima, a doua și a treia oară?), înțelege rima, se angajează în conversații, descrie obiectele din jurul său. 

La 6-7 ani spune diferențele și asemănările dintre două obiecte, își folosește imaginația pentru a crea povești, fără ajutorul imaginilor. 

La 8 ani copilul stăpânește foarte bine abilitățile lingvistice, folosește propoziții complexe în mod corect și este capabil să întrețină o conversație cu un adult. 

Activități pentru dezvoltarea limbajului la copii

Spune-i povești 

Cărțile de povești sunt o metodă foarte bună prin care să ajuți copilul să își dezvolte limbajul și vocabularul, dar să îi povestești întâmplări reale este și mai frumos pentru cel mic. Ia albumul de poze și poartă-l într-o călătorie din trecutul tău. Astfel veți crea și o legătură mult mai strânsă și mai personală cu cel mic, contribuind în același timp la dezvoltarea abilităților de comunicare. De asemenea, ajută-l să își lărgească orizontul creativității prin povești fantastice, inventate de tine, despre ceea ce îl înconjoară. Poți chiar să povestești ziua împreună cu copilul pe măsură ce se desfășoară. De exemplu, „Acum mergem afară să udăm florile. Când vom termina, vom pregăti masa de prânz.”   

Încercați jocurile de cuvinte și ghicitorile

Ghicitorile sunt o modalitate distractivă de a folosi cuvinte și de a crea scene sau situații. Citiți sau spuneți ghicitori unul cu altul și explicați copilului diferitele definiții ale unui singur cuvânt pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine enigma.

Extinde vocabularul copilului cu jocuri de cuvinte. Poate fi la fel de simplu ca indicarea obiectelor acasă sau în timpul unei călătorii. De exemplu: „Acum amestec untul în aluat” sau „Clădirile înalte sunt numite și zgârie-nori”. S-ar putea chiar să dați definiția sau să distribuiți informații cheie despre aceste cuvinte. 

Citiți împreună

Cărțile sunt o metoda fascinantă de a petrece timp alături de cel mic și de a-l introduce în taina cititului. Cunoaștem deja cât de important este ca cel mic să interacționeze cu cărțile încă din primele luni de viață, tocmai pentru a-și dezvolta curiozitatea și pentru a transforma cititul într-o activitate frumoasă de petrecere a timpului liber și implicit de a descoperi lumea. Cărțile pentru copii sunt foarte atractive și viu colorate, încât picii voștri vor petrece timp îndelungat studiind personajele și înțelegând firul epic al poveștilor.

Partea cea mai frumoasă este că majoritatea cărților pentru cei mici sunt interactive, ei putând fi antrenați în tot felul de provocări menite să le dezvolte abilitățile cognitive și sociale. 

Jucați jocuri de rol 

Jocul de rol este un mod distractiv și puternic de a extinde imaginația copilului și de a introduce cuvinte noi, mai complexe, în vocabularul celui mic. Puteți juca roluri care implică diferite personaje pentru a introduce cuvinte înrudite și pentru a extinde abilitățile imaginative ale copilului. De exemplu, dacă te prefaci că ești un profesor, include cât mai multe cuvinte înrudite, cum ar fi clasă, studenți, tablă, birou, cărți, învățare, lectură.

Aici găsești jucăriile care să inițieze jocurile de rol și care să îți dea ție și copilului materialele necesare pentru a vă juca și a vă distra!

Încurajează-l pe cel mic să cânte 

În afară de valorificarea abilităților lor muzicale, cântecele îi ajută pe copii să învețe cuvinte noi. Versurile au un simț al rimei și ritmului, astfel încât le va fi ușor și distractiv să cânte împreună. În plus, simpla punere a tonului unei activități poate fi un joc distractiv pe care îl poți juca cu copiii tăi. 

Încurajează-l pe cel mic ca pe lângă ascultarea cântecelor să încerce să le și cânte cu diverse instrumente muzicale potrivite lui.  Cu ajutorul unei chitări va reuși să dea tonul de start al melodiei și să mențină ritmul. 

Întârzieri de vorbire la copil

Care sunt semnalele de alarmă?

Nu există o definiție standard care să evalueze întârzierea vorbirii, de aceea mulți dintre voi ajungeți târziu la medic pentru evaluare. 

Absența gânguritului sau lipsa de răspuns prin gângurit la vocea părinților în primul an de viață poate fi un semnal de alarmă pentru voi. Alt semnal de alarmă poate fi folosirea cuvintelor sau silabelor din „mama” și „tata” fără sens după vârsta de 1 an. Arătatul cu degetul pentru identificarea unui obiect după 18 luni poate fi un alt semnal de alarmă. 

Mai important decât acestea este ca cel mic să înțeleagă ceea ce i se spune, decât răspunsul verbal, să comunice nonverbal cu adulții și să aibă contact vizual bun cu aceștia. 

Ce poți face?

De multe ori copiii se uită la desene animate în care nu este folosit limbajul verbal. Acest tip de interacțiune poate inhiba dorința de a vorbi, învățând astfel comunicarea nonverbală. 

Părinții pot preveni întârzierea vorbirii prin implicarea în activități precum cititul de povești cu voce tare, explicarea și povestirea activităților zilnice, chiar dacă cei mici nu înțeleg și implicarea celor mici în activitățile zilnice din casă. 

Cuvintele pot fi foarte distractive dacă știm să le maximizăm întrebuințarea. Puse unele lângă altele, ele pot alcătui povești, cântece și o mulțime de alte lucruri care îi vor ajuta pe copiii să fie mai elocvenți. Încurajează copiii să vorbească fluent prin construirea unui mediu de învățare sănătos și distractiv în care să-și poată dezlănțui creativitatea și să-și lărgească abilitățile lingvistice. Încurajează-i să își exprime mai bine gândurile, sentimentele și acțiunile prin utilizarea cuvintelor, deoarece acest lucru îi va pregăti să înfrunte lumea cu încredere pe măsură ce cresc.

Pe piciuland.ro găsești peste 1700 de jocuri, jucării, cărți și articole pentru copilași, și suntem într-o continuă adăugare de produse noi și interesante pentru ca piciul tău să aibă parte de o copilărie distractivă și educativă în același timp.

Utilizăm cookie-uri pentru monitorizarea traficului și o experiență de navigare cât mai plăcută. Pentru a naviga pe site-ul piciuland.ro trebuie sa accepti politica de utilizare a cookie-urilor si termeni si conditiile site-ului.