fbpx

Dezvoltarea emoțională a copiilor: top 6 cele mai bune jocuri și activități

Dezvoltarea emoțională a copiilor: top 6 cele mai bune jocuri și activități

Toți părinții își doresc să aibă copii fericiți, împliniți, realizați și sănătoși, din toate punctele de vedere. În ceea ce privește sănătatea fizică este mai ușor să ne dăm seama de nereguli și să luăm măsurile necesare. Dar atunci când vine de sănătatea emoțională și socială, trebuie să fim mult mai atenți la semnale. Dezvoltarea emoțională și socială este cel puțin la fel de importantă ca și cea fizică. 

Ce este inteligența emoțională?

Când spunem că o persoană are inteligență emoțională, ne referim la faptul că aceasta are o capacitate mare de a empatiza cu ceilalți, de a-și sesiza, analiza și exprima propriile emoții. Se spune că inteligența emoțională este determinată de genetică și își are bazele în funcționarea neurobiologică a creierului, însă ea poate fi cultivată de la vârste fragede, dezvoltată pe tot parcursul vieții și influențată de factorii de mediu din copilărie.

Emoțiile și sentimentele au un rol foarte mare în societate.

Potrivit dezvoltatorilor acestui concept, John Mayer și Peter Salovey „inteligența emoțională este capacitatea de a percepe emoțiile, de a accesa și de a genera emoții, astfel încât să ajute gândirea, perceperea și înțelegerea emoțiilor și cunoștințelor emoționale și gestionarea emoțiilor prin reflecție astfel încât să promoveze creșterea emoțională și intelectuală.”

Importanța dezvoltării emoționale la copii

Construirea inteligenței emoționale este un proces continuu, care nu termină niciodată. Dezvoltarea personală continuă de-a lungul vieții, maturitatea noastră emoțională depinzând de felul în care ne raportăm la experiențele și provocările de care avem parte. 

Importanța inteligenței emoționale poate fi remarcată în primul rând din punct de vedere al sănătății fizice. S-a demonstrat că un șoc emoțional poate duce la boală, precum și faptul că deținând controlul asupra emoțiilor proprii, duce la o stare fizică și mentală mai bună. Gândirea negativă poate duce la îmbolnăvire, iar o gândire pozitivă poate ajuta la vindecare. Dezvoltarea inteligenței emoționale mai poate duce la o mai bună calitate a vieții, evoluție profesională, o mai bună comunicare cu ceilalți, adaptare mai ușoară și o stare de fericire și împlinire.

De asemenea, inteligența emoțională ajută la gestionarea cu succes a relațiilor cu ceilalți, construirea empatiei și a abilității de a înțelege normele și comportamentele sociale și etice, și la obținerea unui grad ridicat de autocontrol și auto-cunoaștere.  

Ce presupune dezvoltarea emoțională la copii?

Înțelegerea emoțiilor

Această primă etapă se referă la capacitatea de a identifica și denumi corect emoțiile și trăirile, atât proprii, cât și pe ale celorlalți cu care cel mic interacționează. De asemenea, se referă la capacitatea de a face diferența între intensitățile fiecărei stări emoționale, în special a celor nu atât de evidente. În alte cuvinte, este vorba despre abilitatea de a citi starea emoțională a celorlalți dincolo de modul în care aceștia și-o exprimă verbal sau comportamental. 

Această abilitate începe să se dezvolte de la pragul de 4-5 ani, când copilul a ajuns la pragul de maturitate necesar din punct de vedere neurologic pentru a înțelege non-verbal ce gândesc și simt ceilalți. 

Exprimarea emoțiilor

Această etapă include manifestarea emoțiilor prin comportamente non-verbale (mimică, gestică) și exprimarea acestora verbal, prin utilizarea cuvintelor potrivite și tonalitatea folosită . 

De multe ori, și nouă, adulților, ne este greu să ne exprimăm emoțional. Nu pentru că nu înțelegem starea, ci pentru că ne este teamă de eventualele consecințe, vină, timiditate. Aceleași motive pot sta și la baza deciziei celui mic de a nu exprima ceea ce simte. 

Gestionarea emoțiilor

Constă în dezvoltarea capacității de autocontrol a emoțiilor, astfel încât comportamentul să fie adaptat la situația respectivă. Autocontrolul înseamnă abilitatea de a controla modul în care exprimă ceea ce simte în funcție de context. Aceasta este o abilitate care se îmbunătățește odată cu vârsta și care începe să devină vizibilă treptat abia după 5-6 ani, odată cu maturizarea lobului frontal al creierului responsabil de acest lucru.

Abilitatea copilului de a-și controla emoțiile îi oferă o serie de beneficii, precum dezvoltarea de relații strânse cu cei cu care interacționează și creșterea empatiei, a nivelului de atenție.

6 jocuri și activități care contribuie la dezvoltarea emoțională a copiilor

Copiii învață cel mai ușor prin joacă, de aceea e indicat să găsim jocuri și activități potrivite pentru ei, prin care să își dezvolte inteligența emoțională. 

Puzzle „Duo Emoticon” – Djeco

Puzzle din carton - Duo Emotii - Djeco

Fiecare puzzle exprimă un sentiment, ilustrând pe o piesa emoția care trebuie recunoscută, iar pe piesa pereche o situație în care putem trăi emoția respectivă. Ajută la identificarea emoțiilor și stărilor și la exprimarea acestora.

Jucărie din lemn – My mood memo – PlanToys

Jucarie din lemn - My mood memo - Plan Toys
Jucarie din lemn – My mood memo – Plan Toys

Această jucărie ajută copiii să își exprime emoțiile mai cu ușurință, le stimulează abilitățile sociale și de comunicare. Jucăria conține 24 de piese din lemn cu 12 emoții diferite. Copiii vor trebui să unească două emoții identice. Cei mici vor învăța despre relația dintre emoții și culori.

Jucărie din lemn – Construiește un robot – PlanToys

Jucarie din lemn - Construieste un robot - PlanToys
Jucarie din lemn – Construieste un robot – PlanToys

Această jucărie roboțel poate exprima diverse emoții prin cele 4 capete cu expresii faciale diferite, care pot fi schimbate de către cel mic. Capetele au și forme geometrice diferite, pentru ca cei mici să înceapă să le distingă și să le învețe. Picioarele flexibile îi permit să se așeze sau să stea în poziție de drepți. Ajută la stimularea exprimării emoțiilor și simțurile auditive și tactile și ajută la dezvoltarea abilităților motorii fine.

Urmărirea unor filme potrivite

Filmele sunt o modalitate foarte bună pentru a-i învăța pe copii despre emoții și gestionarea acestora. Un film potrivit pentru înțelegerea emoțiilor pentru copii este „Inside Out” („Întors pe Dos”). Acest film se concentrează pe povestea unei fetițe, Riley, și pe modul în care emoțiile din mintea ei, Bucuria, Furia, Tristețea, Frica și Dezgustul, încearcă să o ghideze în viață. 

Jocurile de rol

Jocurile de rol le stimulează imaginația celor mici și le oferă șansa să experimenteze diferite activități. Cei mici pot fi pe rând, vânzători, medici, tâmplari, barista sau șoferi. Datorită acestor jocuri, ei pot înțelege o anumită profesie și se pot raporta la ea în viitor. Fiind puși în diferite situații, chiar și fictiv, cei mici vor experimenta diferite emoții și trăiri pe care le vor identifica. În joc, ei trebuie să își ducă rolul până la capăt, deci vor fi nevoiți să gestioneze diferitele stări care vor apărea. 

Citiți povești împreună

Poveștile îi transpun pe copii în lumea imaginară, făcându-i să simtă că fac parte din poveste, astfel ei se pun în rolul anumitor personaje. Făcând asta, apar diferite emoții, care trebuie în primul rând identificate ca fiind ale personajului și gestionate ca atare. 

Cea mai cunoscută poveste care ajută la identificarea mai multor emoții și stări este „Frumoasa și Bestia”

Carte cu Puzzle - Book and Jigsaw Beauty and the Beast - Usborne
Carte cu Puzzle – Book and Jigsaw Beauty and the Beast – Usborne

Gestionarea emoțiilor este o lecție vitală în dezvoltarea socio-emoțională a copilului. În lipsa acesteia, orice obstacol sau impact perceput negativ va avea un efect devastator asupra copilului. Iar de aici vor porni temeri, frustrări, pierderea încrederii în sine, a stimei de sine şi, implicit, eşecul.

Pe piciuland.ro găsești peste 2000 de jocuri, jucării, cărți și articole pentru copilași, și suntem într-o continuă adăugare de produse noi și interesante pentru ca piciul tău să aibă parte de o copilărie distractivă și educativă în același timp.

Utilizăm cookie-uri pentru monitorizarea traficului și o experiență de navigare cât mai plăcută. Pentru a naviga pe site-ul piciuland.ro trebuie sa accepti politica de utilizare a cookie-urilor si termeni si conditiile site-ului.