Login
Register

Login
Register

Crizele de furie la copii: cum gestionăm un tantrum și când devine o problemă?

Crizele de furie la copii, cum gestionam un tantrum - PiciuLand.ro

Acest articol este supervizat de Psiholog și Consilier Parental Petrișor Cătălina

catalina.petrisor@gmail.com

Tantrumuri la copii, ce sunt acestea?

Tantrumurile la copii, cunoscute drept accese de furie, sunt episoade de manifestări intense, în care copiii în general plâng, țipă, se aruncă pe jos, distrug obiecte, lovesc sau își țin respirația. În intervalul 2-4 ani, foarte mulți  copii au accese de furie, sub o formă sau alta, însă pe măsură ce cresc, frecvența acestora va scădea treptat. Totuși, dacă învață să le utilizeze ca modalități pentru a obține ceea ce își doresc, accesele de furie pot continua la vârstă școlară, adolescență și chiar la maturitate.

De ce are copilul meu crize de furie?

Uneori, poate părea că cei mici se comportă intenționat furios pentru a înfuria adulții sau pentru a-i pune în situații jenante. Departe de a avea un plan malefic, accesele de furie ale copiilor sunt, în marea lor majoritate, modalitatea copiilor de a-și exprima frustrarea determinată de neîmplinirea unor dorințe sau nevoi. Situațiile frustrante sunt multe la o vârstă în care ceea ce își doresc copiii vine în contradicție cu ce pot să facă în realitate (datorită propriilor abilități scăzute), sau cu ce li se permite/oferă de către adulți. Mai mult, la această vârstă copiii au o capacitate scăzută de autocontrol emoțional. Prin urmare, atunci când resimt frustrare, copiilor le este dificil să o gestioneze adecvat, iar emoția este descărcată prin plâns, țipete și alte manifestări intense.

Ce stă ascuns în spatele crizelor de furie?

Printre cele mai importante funcții ale acceselor de furie sunt:

 1. Comunicarea unor nevoi. Datorită posibilităților reduse de a se exprima prin intemediul cuvintelor, copiii exprimă prin furie necesitatea satisfacerii unor nevoi (foame, oboseală, afecțiune etc.).
 1. Eliberarea de tensiunea emoțională (frustrare, pierdere). Cei mici reușesc cu mare dificultate să se elibereze de emoțiile negative. Adesea nu înțeleg motivele pentru care nu au voie să realizeze diferite activități (să exploreze tot din jurul lor, să primească ce își doresc). Mai mult, le este dificil să se conformeze cerințelor părinților (ex: să își pună casca când merg cu bicicleta). Furia poate apărea și ca urmare a unor pierderi, cum ar fi pierderea jucăriei preferate.
 1. Obținerea atenției parentale. Accesele de furie ale copiilor pot să înfurie sau să înspăimânte orice părinte. Îngrjorați, aceștia vor depune eforturi pentru a-i liniști pe cei mici, arătându-se mai atenți și mai tandri. Chiar dacă pare contraintuitiv, inclusiv reacțiile furioase ale părinților reprezintă o recompensă pentru un copil care își dorește atenție.
 1. Obținerea unor beneficii. Se întâmplă adesea ca părinții să cedeze în favoarea copilului (ex: să îi cumpere jucăria dorită) pentru a stopa crizele de furie sau pentru a evita situațiile jenante (când furia copilului apare în public). Din aceste experiențe, copilul învață că accesele de furie pot fi utilizate cu succes pentru a obține ceea ce dorește.
Tantrum la copii - cum le gestionam? - PiciuLand.ro

Cum pot să-mi ajut copilul să treacă peste tantrumuri?

Deseori, părinții ajung să considere crizele de furie ca fiind o modalitate prin care copilul încearcă să-i enerveze și să îi necăjească intenționat. Drept urmare, părinții devin furioși și le este dificil să gestioneze criza în această stare emoțională. Dar, după cum a fost explicat anterior, copilul are aceste crize de furie pentru că autocontrolul emoțional este insuficient dezvoltat și atunci când se regăsește în situații în care nu poate face ce și-ar dori, reacționează intens. Așadar, rolul de părinte în cazul acestor tantrumuri, este esențial. Cum poți getiona mai bine un tantrum?

 1. Fii empatic și ascultă ceea ce copilul îți transmite.

Copiii au nevoie să înțeleagă că părinții lor sunt alături de ei. Au nevoie să fie înțeleși și iubiți. Ascultă cu atenție ceea ce vrea să spună sau să obțină prin comportamenul lui. Oferă-i spațiu dacă de asta are nevoie, dar, supraveghează-l pentru a nu-și face rău singur.

 1. Ai răbdare și păstrează-ți calmul.

Chiar de este dificil, încearcă să-ți păstrezi calmul și abordează criza cu blândețe. Un ton ridicat poate înrăutăți situația. Este totuși important să ai o poziție fermă în fața copilului, deoarece, nu uita, el nu stăpânește autocontrolul.

 1. Oferă-i copilului posibilitatea să aleagă.

Pentru a evita anumite motive de izbucnire a unui tantrum, oferă-i posibilitate copilului să aleagă, de exemplu, între două sau trei articole de îmbrăcăminte, între 2 sau 3 jocuri, jucării din lemn sau activități. Atunci când sunt setate aceste limite, copilul poate lua decizii mai ușor, nefiind pus în situația în care el are de cântărit toate posibilitățile.

 1. Întâmpină criza de furie cu detașare și acceptare.

Pregătește-te din timp pentru această perioadă. Încă de la vârsta de 2 ani copiii pot afișa accese de furie și de aceea e bine să înțelegi și să accepți că ele sunt un lucru normal, o etapă care trece cu multă răbdare. Exemplul pe care-l dai copilului tău în astfel de situații este relevant pentru dezvoltarea lui armonioasă.

Când devin tantrumurile la copii o problemă?

Accesele de furie sunt specifice intervalului de vârstă 2-4 ani. Încurajăm părinții să solicite ajutorul profesioniștilor atunci când:

 • Copilul se rănește sau e agresiv cu cei din jur;
 • Copilul are accese de furie mai ales pentru a obține beneficii;
 • Părinții au dificultăți în a gestiona accesele de furie ale copilului;
 • Părinții devin ei înșiși furioși atunci când copilul are un acces de furie;
 • Activitățile familiei sunt restrânse pentru a evita „o nouă criză”;
 • După vârsta de 4 ani, dacă frecvența crizelor zilnice nu se reduce.

Ai -10% la prima comandă, dacă te abonezi la newsletter.

Utilizăm cookie-uri pentru monitorizarea traficului și o experiență de navigare cât mai plăcută. Pentru a naviga pe site-ul piciuland.ro trebuie sa accepti politica de utilizare a cookie-urilor si termeni si conditiile site-ului.