Somnul bebelușilor: durată și sfaturi

Unii bebeluși dorm mai mult decât alții. Unii dorm perioade mai scurte, dar mai dese, alții perioade mai lungi, dar mai rare. Unii dorm toată noaptea, alții o trezesc pe mami în mod special. 

Bebelușul tău are cu siguranță propriul ritm al somnului și este puțin probabil să fie la fel ca și alți bebeluși pe care îi cunoști. De asemenea, este puțin probabil să se potrivească nevoii tale de somn. Încearcă să dormi când copilul tău doarme.

„Cât ar trebui să dureze somnul bebelușului meu?”

Cantitatea de somn de care copilul tău are nevoie se bazează pe vârsta acestuia, plus câțiva alți factori importanți. Iată o privire de ansamblu asupra intervalelor de somn din primul an:

0-3 luni: Un copil de această vârstă ar trebui să aibă un total de aproximativ 14-17 ore de somn pe parcursul unei zile de 24 de ore. De obicei, bebelușul va dormi în intervale scurte de două până la patru ore, trezindu-se pentru a fi hrănit, schimbat și liniștit. Și, deși nu există un program magic de urmat, bebelușul tău va acumula probabil opt până la 12 ore noaptea, restul având loc în timpul a două până la cinci intervale de somn în timpul zilei (deși poate varia de la un copil la altul).

4-6 luni: La această vârstă, te poți aștepta ca bebelușul să doarmă 12-16 ore pe zi, unele nopți chiar cinci până la șase ore de somn neîntrerupt. Și somnul micuțului tău va deveni mai consolidat – va ajunge la aproximativ trei pe zi până la vârsta de 5 luni. Și tiparele de somn ale bebelușului tău se vor alinia în sfârșit cu rutina familiei, deoarece va începe să doarmă mai mult noaptea și mai puțin în timpul zilei.

7-11 luni: Somnul total rămâne aproximativ același, dar intervalele de peste noapte pot ajunge la 10-12 ore, iar somnul se va consolida și mai mult – de la trei la două treziri. 

„Ce se întâmplă dacă bebelușul meu doarme prea puțin?”

Există întotdeauna posibilitatea ca bebelușul tău să doarmă mai puțin decât recomandarea de mai sus.

Dacă jurnalul de somn al bebelușului arată că orele sale în timpul zilei și nopții sunt sub ceea ce ar trebui să primească într-o perioadă de 24 de ore și vezi semne revelatoare ale unui bebeluș obosit – inclusiv agitație persistentă, probleme de a adormi noaptea și somn de pisică în loc de pui de somn complet, pentru a numi câteva – discută cu medicul pediatru despre cum îl poți ajuta pe micuț să doarmă suficient.

O rutină liniștitoare înainte de somn și un program cât de cât regulat în ceea ce privește orele de somn sunt printre primele lucruri pe care le poți face pentru a-ți ajuta micuțul să adoarmă. De asemenea, jucăriile muzicale dedicate procesului de adormire pot fi de ajutor datorită melodiilor liniștitoare pe care le redau și aspectului prietenos pe care le au. 

De asemenea, caruselele muzicale au un efect benefic, liniștitor asupra bebelușului datorită cântecului de leagăn pe care îl reproduc. Pe suportul mobil se regăsesc diferite animăluțe sau obiecte din pluș frumoase, de care bebelușii se bucură. Acestea se mișcă, ceea ce le stimulează acuitatea vizuală. Caruselele sunt potrivite de la naștere și pot fi ușor atașate la un pătuț sau loc de joacă.

carusel muzical ce imbunatateste somnul bebelusilor

„Cum îmi recapăt energia?”

Îngrijirea unui copil poate fi foarte obositoare, mai ales în primele luni după naștere, când copilul tău se trezește de mai multe ori în timpul nopții. Majoritatea părinților pot managerui un anumit nivel de oboseală. Dar dacă te simți defavorizat, cu temperament prost și incapabil să faci față sau să te bucuri de lucruri, trebuie să găsești o modalitate de a dormi mai mult, sau cel puțin de a te odihni mai mult.

Dormi când doarme și bebelușul tău

Încearcă să te odihnești când copilul doarme. Ar putea fi tentant să folosești acest timp pentru a te ocupa de treburile casnice sau alte treburi, dar uneori este mai important să te odihnești. Setează o alarmă dacă îți faci griji că dormi prea mult timp.

Împarte nopțile dacă poți

Dacă partenerul tău este disponibil, roagă-l să te ajute cu turele de noapte. Dacă îl hrănești pe cel mic cu formulă, partenerul tău ar putea să hrănească bebelușul. Dacă alăptezi, roagă-ți  partenerul să te ajute cu scutecele sau îmbrăcatul dimineața pentru a te putea întoarce la somn pentru puțin timp.

Odată ce ai început o rutină bună de alăptare, partenerul tău poate oferi ocazional o sticlă de lapte matern în timpul nopții.

Încearcă exerciții de relaxare

5-10 minute de relaxare profundă te pot ajuta să îți reîmprospătezi mintea. Poți învăța tehnici de relaxare online, poți găsi meditații ghidate online, diverse practici de yoga ce ajută la relaxarea corpului și minții.

Cel mai simplu exercițiu de relaxare este cel de respirație profundă, pe care îl poți face oriunde.

Nu lăsa stresul să te răpună

Da, somnul unui bebeluș poate fi obositor pentru tine. Însă în același timp, bebelușul tău este cel mai frumos dar de la Univers. Știm că uneori te poți simți obosită pentru că ești stresată. 

„Oare a dormit destul?”

„Oare a dormit bine, sau iar va fi morăcănos?”

„Oare ce noutate apare astăzi? Îi pot face față?”

Dacă poți face ceva împotriva stresului, s-ar putea să îți fie mai ușor să faci față, chiar dacă nu mai poți dormi.

„Când ar trebui să mut bebelușul dintr-un landou într-un pătuț?”

Orice schimbare va fi cea mai ușoară înainte de vârsta de aproximativ 4 luni. Schimbările mici sunt încă fezabile mai târziu, dar deoarece creierul are capacitatea de a dezvolta asocieri mai puternice, poate fi puțin mai dificil. 

Întrebarea schimbării landoului sau pătuțului de bebeluș într-unul de copii este o întrebare delicată. Așteaptă atâta timp cât este posibil în siguranță. Dacă cel mic nu se cocoață în landou ca să existe riscul de cădere, menținerea lui în acesta este modalitatea de a-i menține somnul consistent și odihnitor.

 

Între mesele care par să nu se mai termine, nopțile nedormite și alte responsabilități, multe mame se simt foarte, foarte obosite în săptămânile de după naștere. S-ar putea să-ți fie greu să echilibrezi îngrijirea unui nou copil, a ta, a familiei și a casei tale. Nu ești singura care trece prin asta! Aceste faze sunt normale.

Toate drumurile sunt grele, mai ales la început. Suntem alături de tine, pentru că știm cum este. Chiar dacă somnul celui mic nu este lin din prima, odată cu o rutină și răbdare, totul se va îmbunătăți, iar nopțile vor redeveni odihnitoare.

Utilizăm cookie-uri pentru monitorizarea traficului și o experiență de navigare cât mai plăcută. Pentru a naviga pe site-ul piciuland.ro trebuie sa accepti politica de utilizare a cookie-urilor si termeni si conditiile site-ului.