Prima zi de grădiniță: entuziasm combinat cu frică

Mai este puțin și se redeschid grădinițele. Copilașul tău a ajuns la vârsta la care iese din cuibul familial și dă piept cu lumea… singur. Ca mămică, deja te gândești la cum îi va fi, dacă se va acomoda, cum se vor comporta educatoarele. Și mai mult de atât, cum te vei simți tu să îți lași puiul într-un loc străin, cu oameni străini. Cum te vei simți să stai departe de copilașul tău timp de 6-8 ore? Cât de tare îi vei duce lipsa? Cât de mult te vei gândi la el?

Primii ani din viața ai celui mic ai fost piatra de rezistență. Ai fost acolo ori de câte ori a căzut pentru a-l consola. Ai fost acolo în nopțile în care nu putea să doarmă pentru a-l călăuzi spre un somn plăcut și odihnitor. Ai fost acolo la fiecare pui de somn pentru a-i cânta sau citi povești. 

În curând, copilul tău va prinde aripi și va zbura în lume, începând cu primul pas: grădinița. Te vei simți anxioasă, vei fi curioasă dar și îngrijorată. Vei fi și vei simți multe alte astfel de sentimente. Ca mamă vei fi entuziasmată pentru că aceasta este ziua pe care ai așteptat-o, ziua în care pruncul tău începe să crească în societate. Dar când ziua sosește cu adevărat, o mulțime de emoții te încearcă.

Îl vei însoți până în clădirea necunoscută celui mic, îl vei îmbrățișa și îl vei încuraja. Îl vei privi cum intră în clasă și cum face cunoștință cu ceilalți copii. Apoi tu vei ieși pe ușă, iar copilașul tău va rămâne acolo… ca să prindă aripi. 

Astfel de momente sunt adorabile, dar dacă cel mic plânge și nu vrea să rămână, te întristezi cu adevărat. Apoi urmează și celelalte griji că îi va fi dor de noi. Dacă va mânca fără ca mami să fie acolo. Se va integra în grup? Atâtea griji ne trec prin minte… De fapt, mai mult decât copiii, mamele sunt mai îngrijorate. 

Dar apoi, toate aceste griji sunt puse deoparte atunci când cel mic își termină prima zi de grădi, ca un mic campion, zâmbind și putând citi încântarea pe chipul lui, vorbind despre educatoare, prietenii proaspăt făcuți și multe alte activități pe care le-a desfășurat de-a lungul zilei. Este o bucurie pură să-l asculți în timp ce ochii i se fac mari și zâmbetul nu atinge limite.

Apoi, acest lucru continuă zile întregi și îngrijorarea se diminuează literalmente pe măsură ce copilul înflorește, își crește încrederea de sine și își exprimă zilnic dragostea de a merge la grădi și de a vorbi despre prietenii și profesorii dragi.

Cum să treci peste emoțiile din prima zi de grădinita

Prima zi de grădi este o combinație interesantă între entuziasm și frică, îngrijorări. Știm cum te simți. Am trecut și noi prin aceste etape. Iată câteva metode de a trece peste emoțiile din prima zi, folosite de noi. 

Planifică puțin timp pentru tine

La câteva ore după ce îți lași copilul la grădiniță, planifică puțin timp pentru tine. Poți aduce o carte bună la cafeneaua ta preferată. Îți poți petrece ziua cu un prieten și poți vorbi despre sentimentele tale. Sau poți rezerva ceva timp pentru a scrie în jurnal și a-ți simți emoțiile din acele momente. 

Ai încredere că cel mic este bine pregătit

Poate că ești îngrijorată că nimic din ce ai făcut nu l-a pregătit pe copilul tău pentru ceea ce îl așteaptă în colectivitate. Se pare că nu își poate pune șosetele corect, uită mereu să se spele pe dinții din partea stângă jos a gurii, se pierde foarte mult în visele cu ochii deschiși – cum va învăța vreodată să citească, să scrie sau să învețe numerele?

Adevărul este că cel mic este mai pregătit decât crezi. Învățarea vine de la sine la copii. Ei sunt motivați să absoarbă cât mai multe informații posibil și să învețe abilități rapid. În plus, grădinița este concepută pentru a hrăni acea curiozitate naturală și pentru a o folosi pentru a construi o bază solidă pentru o viață de învățare.

Vei fi uimită de cât de bine se adaptează și cât de bine se descurcă în clasă (chiar dacă încă se luptă cu șosetele).

Discută cu educatoarea

Dacă nu te poți scutura de unele griji, indiferent de ceea ce încerci să faci, este în regulă să discuți despre ele cu educatoarea copilului tău. Dacă îți faci griji că cineva va uita de alergia lui alimentară sau că se va simți exclus de la unele activități sau că ar putea exista o mică barieră lingvistică, o educatoare îți va putea spune ce pași face ea și grădinița pentru ca cel mic să aibă o primă zi grozavă. 

Este o modalitate grozavă de a te asigura că totul va fi în regulă și este mult mai bine decât să-ți petreci restul zilei acasă imaginându-ți toate modurile în care ziua ar putea merge prost.

 

Prima zi este întotdeauna emoționantă pentru părinți, dar acele sentimente amestecate vor trece în curând. Amintește-ți că celui mic îi va fi bine, că îi va plăcea să petreacă timpul la grădiniță și să-și facă prieteni și că îl veți vedea prosperând și dezvoltându-se în tot felul de moduri fantastice și interesante. Și când vei vedea cât de entuziasmat și fericit este când îl vei lua la sfârșitul zilei, vei ști că scoaterea lui (și a ta) din zona de confort a fost alegerea potrivită.

Utilizăm cookie-uri pentru monitorizarea traficului și o experiență de navigare cât mai plăcută. Pentru a naviga pe site-ul piciuland.ro trebuie sa accepti politica de utilizare a cookie-urilor si termeni si conditiile site-ului.