Jocuri interactive pentru copii: 15 idei în funcție de vârstă

Jocuri interactive pentru copii: 15 idei în funcție de vârstă

Câți dintre voi vă doriți să petreceți mai mult timp împreună cu micuțul? Și în loc să faceți asta, alergați între job, cumpărături și viață socială, iar copilăria trece. Joaca este foarte importantă pentru dezvoltarea fizică și psihică a copilului. Indiferent de vârstă, cei mici se bucură de jocurile și activitățile petrecute în familie sau cu prietenii. În jocurile la care iau parte, copiii ne uimesc de fiecare dată cu imaginația de care dau dovadă în orice situație, cu ideile lor infinite de joacă și științifice. Jocurile sunt cea mai la îndemână modalitate prin care experimentează dezvoltarea personală și lumea din jurul lor. 

Ce sunt jocurile interactive

Jocurile interactive sunt jocurile în care pot participa 2,3 sau mai mulți jucători, astfel încât fiecare să aibă rolul lui.  Sunt jocurile prin care tu, ca părinte, te implici direct în desfășurarea jocului. Această interacțiune este benefică celui mic pentru că se crează o legătură mai strânsă între voi, iar acesta își exersează abilitățile de socializare, de comunicare și de exprimare. De asemenea, prin această interacțiune ai prilejul de a-ți descoperi puiul și de a înțelege ceea ce îi place și ce nu, care sunt abilitățile celui mic și Jocurile interactive sunt timp de calitate petrecut în familie, care favorizează distracția, dar și educația și dezvoltarea psiho-emoțională.  În această categorie intră și jocurile sportive, care nu trebuie să rămână pe dinafară. 

Beneficiile oferite de jocurile interactive pentru copii

Stimulează creativitatea copilului

Multe dintre jocurile interactive presupun crearea de scenarii sau punerea copiilor în diferite scenarii. Resursele creative ale celor mici sunt infinite, de aceea trebuie susținute prin activități potrivite. 

Încurajează comunicarea

Prin interacțiunea cu tine, dar și cu alți copii, aceștia își dezvoltă încrederea în limbajul și în abilitățile lor de comunicare. De asemenea, copiii fiind puși în diferite situații în jocurile de rol, vor fi nevoiți să comunice și să se facă înțeleși. 

Dezvoltă inteligența copilului

Prin jocurile interactive, inteligența copilului este stimulată prin nevoia de adaptare la diferite situații. În anumite jocuri interactive, cel mic va lua rolul de adult, situația în care acesta trebuie să se pună în papucii unui adult și să facă față situației. 

15 idei de jocuri interactive pentru copii în funcție de vârstă

Jocuri interactive pentru copii de 1 an

Cărticică senzorială interactivă – Tucanul Pablo – Lilliputiens

Pablo

Carticica senzorială interactivă de la Lilliputiens îi ajută pe cei mici să descopere, pagină după pagină, ce prieteni se ascund în spatele tucanului Pablo. Lăbuțele și coada tucanului atârnă în afara cărții, stârnind astfel curiozitatea. Împreună cu cel mic, puteți să creați o povestioară și să vă jucați cu personajele drăguțe. 

Jucărie din lemn pentru stivuire – Albastră – Little Dutch

Jucarie din lemn pentru stivuire - Ocean Blue - Little Dutch

Copilul tău va fi încântat să stivuiască inelele de la mic la mare în piramidă. Jucăria oferă o adevărată provocare deoarece baza piramidei se mișcă înainte și înapoi, stimulând astfel coordonarea mână-ochi. Culorile plăcute și forma jucăriei fac din aceasta o decorațiune plăcută pentru camera copilului.

Jocuri interactive pentru copii de 2 ani

Puzzle Lemn Ferma – New Classic Toys

puzzle-lemn-ferma-new-classic-toys-02

Puzzle-ul din lemn de la New Classic Toys are tematica ferma cu animale și un design foarte frumos, piesele având câte un mic mâner atașat. Explorați ferma și aflați ce animale trăiesc acolo, cu acest puzzle din lemn, ușor de înțeles! Stimulează manualitatea și dexteritatea celui mic, dar și gândirea asociativă. 

Cuburi pentru stivuire ZOO – Little Dutch

 

Cuburile pentru stivuire sunt atractive pentru copii deoarece pot fi folosite în mai multe moduri: pot forma un puzzle, pot învăța să numere până la 10 sau pot fi stivuite, dezvoltându-și astfel capacitatea de coordonare. Pe laturile cuburilor se regăsesc imagini cu animale de la Zoo sau numere colorate, jocul permițând astfel participarea mai multor copii, făcând un joc interactiv. 

Jocuri interactive pentru copii de 3 ani

Joc de societate – Cei Trei Purceluși – Three Little Pigs – Orchard Toys

joc-de-societate-cei-trei-purcelusi-three-little-pigs-orchard-toys-01

Ajută-i cei trei purceluși să-și construiască locuințele, dar fii atent la lupul cel rău care va încerca să le sufle și să le darame! Acest joc de societate promovează imaginația, încurajează abilitățile logico-matematice, de observare și gândirea strategică și dezvoltă aptitudinile inter și intrapersonale.

Scopul jocului este construirea celor 3 căsuțe până când pionul ajunge în zona de siguranță (casa din centrul planșei de joc).

Coșuleț împletit cu fructe din lemn pentru copii – Goki

Acest coșuleț împletit cu fructe din lemn este fabricat de firma germană Goki. Coșulețul conține 23 fructe frumos finisate și colorate cu vopsea non-toxică. Copiii sunt invitați să învețe numele fructelor și să facă asocieri între formele și culorile acestora. Coșulețul împletit cu fructe din lemn încurajează jocul de rol și se poate asocia cu coșulețul cu legume din lemn pentru a completa frumos experiența.

Joc de bowling pentru copii – Soricei – Goki

Joc de bowling pentru copii - Soricei - Goki

Sufrageria se transformă într-o pistă de bowling. Șoarecii stau la coadă, dar dacă țintești cu precizie, poți lovi toți cei 6 șoareci cu cele 3 bile. Acest joc ajută la dezvoltarea concentrării și a dexterități, dar și la înțelegerea unor reguli de joc și a noțiunii de competiție. 

Jocuri interactive pentru copii de 4 ani

Creați povești cu ajutorul figurinelor

Cei mici au o imaginație bogată care de abia așteaptă să iasă la iveală. Cu ajutorul figurinelor, copiii vor crea povești minunate de fiecare dată, folosindu-și creativitatea și imaginația. De asemenea, aceștia își vor stimula abilitățile de comunicare și limbajul. Prințul călare vine să salveze prințesa la ananghie, iar zâna cea bună lucrează în favoarea celor doi. 

Joc de pescuit – Little Dutch

joc-de-pescuit-little-dutch-03

Faceți o competiție de pescuit chiar la voi în sufragerie! Acest joc stimulează concentrarea și abilitățile de motricitate fină a copiilor, iar nivelul de dificultate poate fi ajustat în funcție de abilitățile și vârsta copiilor. Acest lucru va asigura jocul distractiv atât pentru copiii mari cât și pentru cei mici.

Jocuri interactive pentru copii de 5 ani

Joc My First Tractor Set – SmartMax

joc-my-first-tractor-set-smartmax-03

Jucăriile magnetice de construcție sigure și viu colorate de la SmartMax stimulează și dezvoltă coordonarea mână-ochi, recunoașterea culorilor, recunoașterea formelor 2D și 3D, socializarea prin jocul împreună, fantezia și creativitatea.

Setul My First Tractor constă în diferite forme magnetice cu ajutorul cărora copiii vor putea construi un tractor de la ferma de animale cu care vor putea crea o poveste și vor putea aduce la viață diferite scene din viața de zi cu zi de la fermă. 

Joc de inteligență – Space truck – GeoSmart

Joc de inteligenta - Space truck - Geosmart

 

Cu acest set cu 42 de piese magnetice de diferite forme, copilul își va dezvolta îndemânarea, dexteritatea, creativitatea și imaginația prin construirea diferitelor mașini și vehicule cu care sa poate merge pe lună.

O provocare de construcție, iar mai apoi una de creare de poveste sau competiție între prieteni. 

Jocuri interactive pentru copii de 6 ani

Joc de societate – Bizaroid – Djeco

Joc de societate - Bizaroid - Djeco

 

Un joc interactiv în care jucătorii trebuie să descrie și  să rețină detaliile. Fiecare jucător se va prezenta celorlalți jucători descriind aspectul său fizic specific planetei ”Mishmash”, iar ceilalți trebuie să ghicească. 

Un joc potrivit întregii familii, care asigură distracția și ajută la dezvoltarea simțului de observație și la memorare. 

Joc de societate Quizoo – Blue Orange

 

Joc de societate Quizoo - Blue Orange

 

Acest joc are ca scop găsirea animalului care corespunde întrebări de pe cartonaș mai repede decât adversarii. Pentru a câștiga jocul trebuie să colectezi 8 cărți. Care este cel mai mare? Care este cel mai lent? Fii cel mai rapid și găsește animalul care corespunde întrebării de pe cartonaș. 

Jocuri interactive pentru copii de 7 ani

Faceți puzzle-uri împreună

Să faceți puzzle-uri împreună este o modalitate fantastică prin care să petreceți timp de calitate în familie, dar și să-i oferiți copilului o activitate care este, în egală măsură, recreativă și educativă. Puzzle-urile sunt jocuri care dezvoltă atât funcțiile cognitive, cât și cele motrice ale copiilor și le pun mintea la contribuție. De asemenea, îi ajută pe copii să se coordoneze și să își îmbunătățească atenția și concentrarea. 

Puzzle-ul cu căluțul de mare, realizat din 350 de piese, este disponibil aici.

Joc de societate Kingdomino – Blue Orange

Joc de societate Kingdomino - Blue Orange

Jocul are ca scop construirea unui imperiu cât mai mare prin folosirea matematicii și a logicii. În acest joc, fiecare dintre jucători este câte un rege care dorește să pună stăpânire pe cât mai multe teritorii. Posibil ca mai mulți regi să își dorească aceleași teritorii, deci ai grijă! Cu cât mai multe teritorii alăturate ai, cu atât mai multe puncte câștigi. Dar fii atent și la ce clădiri ai pe teritorii. Ca să primești puncte, trebuie să ai clădirile potrivite pe fiecare teritoriu. Acest joc dezvoltă abilitățile de matematică și logică, atenția și percepția vizuală

Alte criterii pentru alegerea jocurilor interactive pentru copii

În funcție de abilitățile copilului

Fiecare joc dezvoltă diverse abilități. Este important ca jocul să fie ales în funcție de aptitudinile celui mic, astfel încât să nu i se pară imposibil de jucat sau prea greu de înțeles. De asemenea, un joc ar trebuie să stimuleze și aptitudini mai puțin folosite de către cel mic la momentul respectiv, dar și aptitudini foarte bine dezvoltate pentru a avea dorința de a juca. 

În funcție de pasiunile celui mic

Ca și în cazul abilităților, pasiunile celui mic vor dicta tipul de joc potrivit. Dacă cel mic nu este interesat de joc, nu se va juca cu el, sau se va simți obligat să o facă, dar nu îi va acorda foarte mare atenție. Alegeți jocul împreună, sau întrebați-l pe cel mic ce i-ar plăcea să se mai joace înainte de a alege jocul pentru a fi siguri că va avea și efectul dorit. 

Jocuri interactive în casă sau afară

Locul în care se desfășoară jocul este foarte important deoarece acesta poate să influențeze comportamentul copilului. Așadar, dacă vei alege să vă jucați în parc, unde sunt și prietenii copilului tău, este posibil să observi cum micuțul devine mai rezervat. De aceea noi te sfătuim să discuți cu cel mic înainte de a alege locul în care să petreceți timpul împreună. 

Copilăria copilului tău este momentul oportun și pentru tine de a retrăi cele mai frumoase și mai libere clipe ale vieții. Petrece timpul împreună cu micuțul tău cu ajutorul jocurilor interactive pentru a-l ajuta în dezvoltarea lui. 

Pe piciuland.ro găsești peste 2000 de jocuri, jucării, cărți și articole pentru copilași, și suntem într-o continuă adăugare de produse noi și interesante pentru ca piciul tău să aibă parte de o copilărie distractivă și educativă în același timp.

Utilizăm cookie-uri pentru monitorizarea traficului și o experiență de navigare cât mai plăcută. Pentru a naviga pe site-ul piciuland.ro trebuie sa accepti politica de utilizare a cookie-urilor si termeni si conditiile site-ului.