Fricile copiilor: Cum să ajutăm copiii să gestioneze fricile prin joc și creativitate

Fricile copiilor sunt o parte normală a dezvoltării lor, dar pot fi o experiență neplăcută atât pentru copii, cât și pentru părinți. În timp ce anumite frici sunt ușor de înțeles, cum ar fi frica de întuneric sau de anumite animale, altele pot fi mai dificil de identificat și de gestionat. 

 

Fricile fac parte din a fi copil. Monștri în dulap. Câini care se apropie prea mult. Tunete puternice. Ca părinți, vrem mereu să ne facem copiii să se simtă mai bine. Dar experții spun că părinții nu pot – și nu ar trebui – să fie întotdeauna acolo pentru a ajuta copiii să se calmeze. Învățarea copiilor cum să gestioneze singuri temerile copilăriei le construiește încredere și independență. Deci, cum îi putem cu adevărat ajuta pe copii să înceapă să se simtă mai curajoși? În primul rând, copiii au nevoie de practică. Ceea ce înseamnă că părinții trebuie să se simtă confortabili să lase copiii să fie puțin incomozi în timp ce își dau seama de anumite lucruri.

 

Este important pentru tine, ca părinte, să înțelegi că frica este un răspuns natural al creierului la o situație care este percepută ca fiind periculoasă sau amenințătoare. Aceasta poate fi declanșată de orice, de la un sunet puternic sau o întâlnire cu o persoană necunoscută, la o experiență anterioară traumatizantă. Ajută-ți copilul să vorbească despre ceea ce îl sperie. Copiii nu au întotdeauna cuvinte să explice de ce le este frică. Ca părinte, poți să ajuți punând întrebări specifice. De exemplu, dacă unui copil îi este frică de câini, îl poți întreba: „Ce îi face pe câini înfricoșători?”. 

 

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face în calitate de părinte este să fii conștient(ă) de fricile copilului tău/copiilor tăi și să încerci să înțeleg prin ciclul emoțional prin care trec/e. În multe cazuri, copiii au nevoie doar de un sentiment de siguranță și de sprijin pentru a depăși fricile. În alte cazuri, poate fi nevoie de o abordare mai structurată, cum ar fi expunerea graduală la obiectul sau situația care declanșează frica. Mai mult de atât, încearcă să găsești sursa fricii. Întrebându-l ce îl face să se simtă nesigur, îți poți ajuta copilul să identifice sursa fricii și să îl înveți să se concentreze asupra resurselor interioare pe care le are.

 

Este important ca fricile copiilor să fie abordate cu răbdare și înțelegere și să eviți ridiculizarea sau minimalizarea lor. În loc să îi forțezi să confrunte frica, este mai bine să îi ajuți să își construiască treptat încrederea și să facă față situațiilor de stres. În cele mai multe cazuri, copiii vor depăși frica pe măsură ce cresc și își dezvoltă abilități de adaptare. Spune-i copilului tău că îi iei temerile în serios, chiar dacă nu ți se par înfricoșătoare. De exemplu, în loc de „Oh, haide, nu a fost înfricoșător!” încearcă să-i spuii: „Uau, se pare că ți-a fost frică!”. Odată ce se liniștește, poți deschide subiectul cu cel mic și să vorbiți deschis despre eveniment. Stabilirea unor obiective ușor de atins, cum ar fi acceptarea de a mângâia un câine prietenos, este un loc bun de început.

 

Gestionarea fricilor necesită timp, așa că ai răbdare și laudă-ți copilului pentru fiecare mic pas pe care îl face în acest proces. Majoritatea fricilor sunt o parte normală, naturală, a copilăriei. Cu toate acestea, dacă unui copil îi este frică tot timpul sau are temeri care îl împiedică să se distreze sau interferează cu viața de zi cu zi, acesta ar putea fi un semn de anxietate și poate fi timpul să obțină ajutor profesional.

Gestionarea fricilor prin joacă

Joaca este o modalitate excelentă prin care copiii pot învăța și se pot dezvolta în multe feluri, inclusiv în gestionarea fricilor lor. Când copiii se joacă, pot fi creativi și pot încerca situații noi în condiții de siguranță, ceea ce îi ajută să se simtă mai confortabil și mai încrezători în fața situațiilor care le provoacă frica.

Jocuri de rol

Jocurile de rol sunt o modalitate excelentă pentru copii de a-și exprima fricile și de a-și înțelege mai bine emoțiile. Prin jocul de-a doctorul, de-a școala sau de-a părinții, copiii pot explora situațiile care îi fac să se simtă nesiguri și pot găsi modalități de a face față acestor situații.

Jocuri creative

Jocurile creative, cum ar fi pictura, desenul și modelajul, pot fi, de asemenea, o modalitate excelentă de a ajuta copiii să-și exprime fricile și să le depășească. Atunci când copiii sunt ocupați cu activități creative, se concentrează pe ceea ce fac și învață să găsească soluții la problemele lor.

Povești

Un alt mod de a ajuta copiii să-și gestioneze fricile este prin intermediul poveștilor. Cărțile cu povești și basmele pot fi un mod excelent de a-i ajuta pe copii să-și înțeleagă și să-și exprime fricile. Personajele din povești se pot confrunta cu frici similare, iar copiii pot învăța de la ele cum să depășească situațiile nesigure.

 

Nu trebuie să uităm că jucăriile pot fi, de asemenea, o sursă de confort și de siguranță pentru copii. O jucărie preferată poate fi o sursă de confort pentru un copil și îl poate ajuta să facă față situațiilor stresante sau înspăimântătoare. Pe piciuland.ro găsești jucării diverse, potrivite fiecărei etape de dezvoltare. De exemplu, jucăriile de pluș pot fi extrem de reconfortante pentru bebeluși și copii mici.

 

În concluzie, fricile copiilor sunt o parte normală a dezvoltării lor și nu trebuie ignorate sau minimalizate. În schimb, este necesar un angajament prin care să înțelegi fricile și să îi ajuți să învețe cum să le gestioneze și să le depășească. Prin sprijinul și încrederea acordată de către părinți, copiii vor deveni mai încrezători și mai capabili să facă față tuturor provocărilor vieții.

Utilizăm cookie-uri pentru monitorizarea traficului și o experiență de navigare cât mai plăcută. Pentru a naviga pe site-ul piciuland.ro trebuie sa accepti politica de utilizare a cookie-urilor si termeni si conditiile site-ului.