Cum stimulezi creativitatea copilului: exemple de activități

Cum stimulezi creativitatea copilului: exemple de activități

Creativitatea nu este o abilitate rezervată doar copiilor care s-au născut cu talente deosebite. Toți copii se nasc cu imaginație, care trebuie stimulată încă din primii lor ani de viață. Atunci când un copil se joacă, creează sau ia un rol și devine un personaj în joc, lăsând imaginația să zboare liber. Atunci când vorbim despre creativitate, nu ne referim doar la domeniul artei. Aceasta ajută copilul (și adultul) în desfășurarea activităților zilnice, în procesul de învățare și în procesul de rezolvare a problemelor. 

De ce este importantă creativitatea la copii?

Creativitatea este o abilitate de care avem nevoie pe toată durata vieții, care ne ajută să îndeplinim multe dintre sarcinile din viața de zi cu zi. Adulții își folosesc creativitatea în fiecare zi pentru a rezolva probleme, a face planuri, a inventa lucruri noi. 

Activitățile creative ajută la stimularea curiozității naturale ale copilului și la crearea propriei călătorii de explorare, descoperire și dezvoltări. În plus, sunt foarte distractive!  

Activități de stimulare a creativității la copii

Citiți împreună

Citirea și povestirea vor aduce cu siguranță beneficii copiilor din timpul școlii – dar sunt, de asemenea, o parte importantă a promovării creativității. Toți copiii adoră o poveste bună – și ar trebui să încurajezi această dragoste încurajându-i să citească.

Copiilor mici ar trebui să le citiți și să le spuneți povești. Găsiți cărți adecvate nivelului lor de citire și citiți împreună cu ele pentru a le ajuta să-și îmbunătățească abilitățile de bază.

Cu toate acestea, ar trebui să le spuneți copiilor mici și altor copii mici povești mai complexe pe care le pot înțelege – chiar dacă nu ar putea să o citească singuri. Acest lucru îi va încuraja să practice cititul, astfel încât să se poată bucura singuri de poveștile pe care le-ai citit.

Pe măsură ce copiii cresc, ar trebui să încurajați timpul de citire silențios și îi puteți întreba despre ce citesc pentru a-i încuraja să citească cu atenție.

Pe măsură ce copiii învață să scrie, puteți să îi încurajați să scrie povești și să scrie despre ceea ce citesc.

Cărțile în limba engleză de la Usborne sunt perfecte pentru copii deoarece stimulează și alte abilități ale copilului prin activitățile introduse în acestea.   

Confecționați cadouri pentru familie și prieteni

Realizarea de cadouri cu copiii tăi pentru a le oferi rudelor poate fi o modalitate excelentă de a le arăta bucuriile oferite de cadouri și, spre deosebire de un mic bibelou sau o semnătură pe un card, este un mod mai personal pentru copiii tăi de a mulțumi prietenilor lor și familiei.

Brelocurile mici – cum ar fi brățările sau ornamentele – sunt proiecte grozave și adecvate pentru copiii de toate vârstele și aveți suficient spațiu pentru a deveni creativi cu idei. Puteți vopsi ornamente din lemn, puteți învăța cum să împletiți brățări de prietenie sau puteți crea propriile kituri cu glob de zăpadă pentru a crea cadouri drăguțe și memorabile cu copiii dvs.

Pe măsură ce copiii cresc, ar putea dori să creeze articole avansate și personalizate pentru oamenii pe care îi iubesc. S-ar putea să picteze portrete ale locurilor de care se bucură familia sau ar putea intra în prelucrarea mai avansată a lemnului, sculptarea sau artizanatul.

A face cadouri este o modalitate excelentă de a încuraja creativitatea, ajutând în același timp copiii să se dezvolte emoțional.

Încurajează copilul să facă puzzle-uri

Puzzle-urile sunt o modalitate excelentă de a stimula creativitatea. Puzzle-urile sunt un element nelipsit din viețile noastre și ale celor mici. Sunt o activitate pe care o pot face ei singuri sau o puteți face împreună, într-o seară în care doriți să petreceți mai mult timp împreună. Pe lângă relaxarea pe care această activitate o oferă, puzzle-ul are și multe alte roluri în dezvoltarea armonioasă a copilului.

Descoperă colecția de puzzle-uri din lemn ce ajută și la stimularea îndemânării și dexterității copilului. Află mai multe despre beneficiile puzzle-ului în dezvoltarea copilului în articolul de aici.

Ajută-l pe cel mic să-și creeze propriile jucării

Aceasta este o modalitate perfectă pentru a-i permite copilului să-și exercite creativitatea în timp ce își îmbunătățesc abilitățile motorii fine și, ca bonus suplimentar, vor învăța bucuriile de a face ceva cu propriile lor mâini.

Cu copiii mai mici, puteți face jucării simple, distractive, cum ar fi moriștile și titireze, care sunt ușor de realizat și de personalizat. De asemenea, puteți face o mulțime de truse de știință și meșteșuguri simple și antrenante.

Copiii mai mari s-ar putea bucura de proiecte mai complexe. Este posibil să dorească să-și facă propriul set de ceai sau set de păpuși sau ar putea dori să facă un model de navă sau tren. Pentru copiii cu tendințe științifice, puteți obține kituri de chimie distractive sau mașini simple.

Pentru mai multă distracție, creați un proiect de familie în care toți membrii familiei să lucreze împreună la confecționarea jucăriei. O casă de păsări, o masă pentru copii sau alte ambarcațiuni mai mari este un mod perfect de a crea în timp ce vă legați ca familie.

Jucați jocuri de rol

Jocurile de rol le permite copiilor să facă parte dintr-un joc fictiv, în care să creeze o lume imaginară, cu întâmplări și fapte cu care nu vor avea contact în mod regulat în viața de zi cu zi. Pe lângă faptul că jocurile de rol sunt educative și ajută la dezvoltarea diverselor abilități ale copilului, sunt și un mod distractiv și de durată pentru ca cei mici să își petreacă timpul cu părinții sau cu prietenii lor. De asemenea, acest tip de joc este o modalitate prin care cei mici experimentează lumea de adult la un nivel mai ridicat și își formează anumite tipare după care se vor ghida mai târziu. Tu ce jocuri de rol te joci cu picii tăi?

Descoperă jucării precum bucătării, truse de medic și cafetiere pentru a-i îndemna pe copii la jocul de rol aici.

Gătiți împreună

Gătitul cu copiii este cu siguranță haotic, dar este o opțiune de a-i învăța o abilitate importantă de viață, îmbunătățind în același timp abilitățile lor de a rezolva în mod creativ problemele.

Când copiii sunt mici, începeți cu rețete ușoare, cum ar fi produse de patiserie. Brioșele sunt ușor de făcut, iar cei mici nu vor trebui să fie în preajma căldurii prea mari pentru a le face. În plus, veți putea să le introduceți conceptul de substituție atunci când, în mod inevitabil, rămâneți fără lapte sau ouă. Pe măsură ce copiii cresc, îi poți introduce în rețete mai complexe care necesită mai multă abilitate. 

Deși este posibil să dureze mai mult pentru a lua masa cu copiii în bucătărie, va fi util să-i vedeți învățând și crescând, iar gătitul este o activitate pe care o puteți savura cu ei chiar și atunci când sunt mari.

Nu numai că îi vei învăța pe copiii tăi o abilitate neprețuită pe care să o folosească mai târziu în viață, dar și le vei spori capacitatea de a gândi creativ, de a rezolva probleme și de a-și gestiona timpul.

Încurajează-l pe cel mic sa se exprime prin arta

A face artă cu copiii tăi este una dintre cele mai bune modalități de a face din casa ta un mediu creativ pozitiv.

Arta este o modalitate importantă pentru copii să se exprime și să-și îmbunătățească abilitățile creative. Îmbunătățește abilitățile motorii fine și le permite să-și exploreze imaginația.

De asemenea, ar trebui să veniți cu proiecte de artă pe care să le faceți cu copiii dvs. Deși este posibil să nu fiți un artist însuși, cu siguranță îi puteți învăța copilul meșteșuguri simple, cum ar fi să faceți flori din țesut și țeavă sau să faceți lanțuri decorative de hârtie.

O altă modalitate excelentă de a stimula creativitatea în casa ta este să cânți muzică cu copiii tăi.

Când copiii sunt mici, îi poți încuraja oferindu-le instrumente simple, cum ar fi pianele, chitările și tobele pentru copii mici. Găsește aici instrumentul muzical potrivit personalității și abilităților copilului tău.

Chiar dacă copilul tău nu va fi următorul Mozart, muzica este o parte importantă a explorării creativității lor și a încurajării aprecierii lor pentru muzica bună.

Prin crearea de artă împreună cu copiii tăi, le vei permite să își exploreze creativitatea în timp ce își îmbunătățesc abilitățile de a se exprima și de a se mișca în mod deliberat.

Beneficiile stimulării creativității la copii

Stimularea creativității contribuie la dezvoltarea personalității copiilor

Cei mici nu își doresc să fie ca ceilalți; vor să fie autentici și să simtă că aduc un plus valoare lumii în care trăiesc. Creativitatea îi îndeamnă pe copii să ia deciziile lor, fără să fie influențați de opțiunile standard ale societății, și să gândească în afara cutiei. O să facă alegeri care să îi bucure, să îi împlinească și care să fie în acord cu propriile valori.

Creativitatea ajută la dezvoltarea gândirii critice

Învățarea este un proces în care creativitatea și distracția au loc pe lângă seriozitate. Creativitatea face parte din procesul de gândire rațională, reprezentând gândirea divergentă, care contribuie considerabil la dezvoltarea personalității complexe a copiilor. Rațiunea nu găsește tot timpul soluții, situație în care creativitatea și imaginația își fac simțită prezența. 

Stimularea creativității îi ajută pe cei mici să-și dezvolte propriile viziuni

Atunci când sunt învățați să acționeze doar în baza noțiunilor teoretice, cei mici se pot simți blocați în anumite situații în care realitatea nu se potrivește cu teoria. În astfel de situații, se pot simți incapabili să acționeze și nu pot vedea lucrurile în perspectivă, ca atare nu pot găsi soluția (chiar dacă este simplă). Stimularea creativității îi ajută pe copii să devină adulți liberi, cu viziune, empatie și care au abilitatea de a vedea dincolo de aparențe. Astfel, ei vor găsi soluții chiar și în situațiile care par fără soluție.  

Creativitatea îmbunătățește coordonarea mână-ochi

Învățarea dezvoltării abilităților motorii fine necesită practică. Indiferent dacă este vorba de a învăța să ți un creion, să faci marcaje sau abilitățile de a mânui o foarfecă, activitățile creative ajută la dezvoltarea dexterității și tactilității. Acest lucru îl ajută și pe copilul tău să compare diferite materiale.

Un copil curios, veșnic dornic să adreseze întrebări și aflat în căutarea răspunsurilor neobișnuite este un copil care își manifestă dorința de a descoperi astfel lumea care îl înconjoară. De aceea, copiii trebuie încurajați să se exprime, să își dezvolte creativitatea și să vadă lumea prin ochii săi plini de imaginație. Astfel, va deveni un adult capabil să perceapă viața din mai multe perspective și care va descoperi o mulțime de soluții pentru problemele care îi vor apărea în cale.

 

Utilizăm cookie-uri pentru monitorizarea traficului și o experiență de navigare cât mai plăcută. Pentru a naviga pe site-ul piciuland.ro trebuie sa accepti politica de utilizare a cookie-urilor si termeni si conditiile site-ului.