Cum se construiește autonomia unui copil

Cum se construieste autonomia unui copil

Deși știm că îți este frică să îl „înțarci” pe copilul tău, autonomia acestuia trebuie clădită de la vârste fragede. Autonomia este capacitatea unei persoane de a acționa conform propriei voințe. Când un copil are autonomie, chiar și în moduri mici, îl ajută să-și construiască încrederea, stima de sine și independența. Autonomia este o parte esențială a învățării pentru toți copiii.

Construirea autonomiei sugarilor (0-12 luni)

Evident, sugarii nu pot face nimic din rutina propria de îngrijire. Cu toate acestea, poți începe să-ți „înveți” copilul folosind rutine previzibile (de exemplu,) și vorbind cu copilul lor într-un limbaj simplu (de exemplu, „Acum este timpul să-ți ”).

Poți să încurajezi participarea sugarului la anumite sarcini (de exemplu, pregătirea mâncării pentru acesta). Un copil de această vârstă poate „participa” rămânând într-o anumită poziție, astfel încât îngrijirea să poată fi asigurată cu ușurință (de exemplu, în scaunul de masă, cu suzeta în gură).

De obicei, tu faci alegerile în numele bebelușului tău (de exemplu, ce jucărie să îi cumperi), ceea ce este normal. În schimb, ai putea să pregătești „scena” pentru următoarea etapă de dezvoltare a copilului explorând diferite opțiuni de distragere a atenției și vorbind într-un limbaj simplu despre alegerea ce urmează (de exemplu, „Joacă-te cu această jucărie moale în timp ce eu cuplez centura de siguranță„). 

Construirea autonomiei copiilor mici (1-3 ani)

La această vârstă, dezvoltarea copilului îi permite să execute mai multe sarcini, deci poți începe să îi atribui sarcini ușoare, cum ar fi să țină de un echipament care este necesar pentru îngrijirea lui (de exemplu, să țină plasturele în timp ce tu dezinfectezi zona zgâriată)

Amintește-ți să ai răbdare! La început, când copilul tău „ajută” cu îngrijirea lui, procesul va dura mai mult. Un copil mic poate pune acea bucată de tifon în gură! Aceasta este o șansă de a oferi copilului feedback blând și de a încerca din nou („Pansamentul îl folosim pentru a acoperi zgârietura, mâncarea o punem în gură. Haide să încercăm din nou cu unul curat”). La această vârstă, copiii încep să învețe prin încercări și erori.

Nu uita să oferi feedback pozitiv și să recunoști punctele forte și succesele copilului.

Oferă copilului posibilitatea de a alege. Există o mulțime de opțiuni pe care le poți oferi celui mic la această vârstă. Ia în considerare întotdeauna ce poate face/decide copilul în loc de ceea ce nu poate face; copiii învață cel mai bine cu o perspectivă pozitivă.

Ai grijă să nu cazi în capcana „alegerii deschise”. De exemplu, nu-l întreba pe copil dacă dorește să-i fie aspirat nasul; el/ea ar putea spune NU! În schimb, întreabă dacă vrea să stea sau să se întindă, în timp ce îi aspiri nasul.

Construirea autonomiei preșcolarilor (4-6 ani)

La această vârstă, copilul învață prin joacă, iar jocurile de rol îi oferă posibilitatea de a se „scufunda” în situații inspirate din viața reală pentru a învăța despre acestea.

Încet, încet, începe să îi oferi copilului sarcini mai complexe. Acest lucru îi va oferi mai multă încredere de sine și stimă de sine. 

La această vârstă, copilul are preferințe clare. Lasă-l pe cel mic să înceapă să facă alegeri în toate domeniile din viață, cât de des posibil. Asigură-te că alegerile pe care i le oferi sunt simple și clare (de exemplu, șosete verzi sau albastre) și respectă alegerea pe care o face. 

Uneori este greu să-ți vezi copilul luptându-se cu o alegere pe care a făcut-o (de exemplu, încercând să-și pună pantofii), dar acesta este cel mai puternic mod prin care poate învăța și crește ca om. Oferă-i șansa de a finaliza sarcina singur, știind că probabil va dura mai mult și poate implica o oarecare frustrare.

Construirea autonomiei școlarilor (7-12 ani)

Deși și la această vârstă copilul învață prin jocul de rol, explicații clare și simple pot ajuta procesul. 

Pe măsură ce copilul participă la cât mai multe sarcini, acesta capătă sentimentul că deține mai mult control. Acest lucru ajută la reducerea stresului și la creșterea încrederii. Continuă să implici copilul în diverse sarcini, chiar adăugând sarcini și responsabilități încet și cu feedback pozitiv pe parcurs.

De asemenea, continuă să oferiți alegeri realiste copilului. La această vârstă copilul învață mult din consecințe: adică, dacă alege opțiunea A, atunci este probabil să se întâmple X; dacă alege opțiunea B, atunci Y este probabil să se întâmple…

Poți începe să evidențiezi legătura dintre alegeri și consecințe, adică avantajele și dezavantajele deciziilor. Acest lucru îl va ajuta pe copil în dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor pe care le va folosi de-a lungul vieții.

Construirea autonomiei adolescenților (13-18 ani)

Demonstrarea sarcinilor și consolidarea informațiilor cu materiale scrise sau vizuale funcționează bine în perioada de adolescență. Învățarea de la egal la egal/mentorat de la un adolescent mai în vârstă poate fi deosebit de puternică în această grupă de vârstă.

Adolescentul se luptă în mod natural cu independența și căutarea autonomiei pe măsură ce se îndreaptă spre a deveni adult. Acesta va vrea să arate cine este și ce poate face. 

Din nou, oferirea de alegeri realiste este cea mai bună modalitate de a construi autonomie; acest lucru este valabil și la adulți! Un adolescent care a avut experiență în a face alegeri (și a experimenta consecințele!) este mai bine pregătit pentru turbulența pubertății.

 

S-a constatat că sprijinirea autonomiei de la vârste fragede are efecte pozitive de anvergură asupra dezvoltării copilului, inclusiv beneficii în comportamentele legate de stăpânire și socializarea generală. Încrederea în copilul tău și încurajarea sunt cruciale în procesul de construire a încrederii acestuia. 

Chiar dacă este mic, nu înseamnă că nu își poate asuma responsabilitatea pentru anumite acțiuni, cum ar fi: hrănirea animalului de companie, distribuirea corespondenței, tăierea cupoanelor din fluturași săptămânal etc. Poți considera aceste acțiuni drept îndatoriri, dar copilul tău le va vedea ca pe un privilegiu și un semn de încredere.

Anumite consecințe mai neplăcute îl vor învăța pe copil despre impactul alegerilor și responsabilitățile pe care acestea le poartă. Trecând peste aceste „necazuri” cu brio, copilul își va dezvolta o încredere de sine și o stimă de sine.  

Utilizăm cookie-uri pentru monitorizarea traficului și o experiență de navigare cât mai plăcută. Pentru a naviga pe site-ul piciuland.ro trebuie sa accepti politica de utilizare a cookie-urilor si termeni si conditiile site-ului.