Cum îi motivăm pe copii să citească

cum ii motivam pe copii sa citeasca

Limbajul este cel mai puternic instrument pe care îl dețin ființele umane. Și lectura este unul dintre cele mai împlinitoare și eficiente mijloace de a stăpâni acest instrument. Obiceiul de a citi, dacă este inoculat la o vârstă fragedă, ajută la dezvoltarea creierului și îmbunătățește imaginația. Niciodată nu este prea devreme să îi citești unui copil și să-i dezvolți acest obicei. Este un cadou pentru o viață.

Beneficiile cititului pentru copil

Dezvoltarea cognitivă

Dezvoltarea cognitivă se referă la modul în care un copil gândește, explorează și rezolvă lucruri. Este dezvoltarea cunoștințelor, abilităților, modurilor de soluționare a problemelor care ajută în gândirea și înțelegerea lumii din jur. 

Prin citit, un copil dobândește o înțelegere profundă despre lumea în care trăiește și primește cunoștințe de bază. Aceste cunoștințe de bază dobândite sunt folosite mai apoi pentru a înțelege ceea ce vede, aude și citește la un nivel mai profund, ceea ce se adaugă la dezvoltarea cognitivă.

Îmbunătățirea vocabularului

Cititul de la o vârstă fragedă nu numai că ajută un copii să învețe cuvinte noi și moduri noi de a se exprima, dar ajută și la îmbunătățirea și gramatica folosite de copil. 

Sporește empatia

Când citești o carte, te transpui în poveste, nu-i așa? Același lucru i se întâmplă și copilului tău. Prin această transpunere, copilul începe să înțeleagă diferite emoții, ceea ce ajută la dezvoltarea emoțională și socială. Cărțile prezintă diferite personaje, cu diferite emoții, dar și diferite perspective asupra fiecărei emoții. 

Prin asocierea unui sentiment cu un cuvânt, cel mic va găsi o modalitate de a exprima ceea ce simte mai bine. Această înțelegere dobândită îl va ajuta pe copil să își înțeleagă propriile emoții, dar și pe cele ale celor din jur, și să poată empatiza cu aceștia. 

Stârnește curiozitatea

Poveștile sunt o perspectivă altfel asupra unor părți ale lumii încă necunoscute de copil. Fiecare lectură aduce în vederea copilului o varietate de subiecte ce pot stârni curiozitatea și intriga. O carte despre artiști celebri, fluturi din întreaga lume sau univers poate inspira un copil să exploreze mai departe și să învețe mai multe despre subiect. 

Dezvoltă concentrarea

Lectura regulată și consecventă ajută la îmbunătățirea abilității de concentrare a copilului prin efortul intelectual pe care îl depune pentru a înțelege firul narativ. În plus, pe măsură ce stă nemișcat și citește perioade mai lungi de timp, copilul își construiește și răbdarea care îi va aduce beneficii la școală cu siguranță.

Sporește creativitatea

Cititul unei cărți încurajează, și mai mult, se bazează, pe folosirea imaginației pentru a da formă personajelor, costumelor, clădirilor, situațiilor și dialogurilor pentru a crea un film în timpul lecturii. Viața de zi cu zi se folosește de imaginație pentru a învăța despre alți oameni, locuri, evenimente, perioade de timp. 

Această imaginație dezvoltată de citit stârnește o creativitate suplimentară mai mare care poate ajuta la construirea altor abilități de viață.

Ajută la dobândirea unei înțelegeri mai profunde

O carte ne poartă pe fiecare în diferite locuri: într-un alt oraș, într-o altă țară sau chiar într-o lume alternativă. Citind o carte, un copil învață despre oameni, locuri și evenimente pe care altfel nu le-ar putea afla. Acest lucru oferă o înțelegere mai profundă a lumii din jur și a culturilor diferite din întreaga lume.

Reduce timpul online

Creierul unui copil are nevoie de stimulare pentru a învăța și a se dezvolta. În vremurile în care trăim, device-urile și jocurile sunt forma preferată de petrecere a timpului pentru copil. Petrecerea unui timp îndelungat în fața ecranelor poate împiedică dezvoltarea creierului. În acest context, deși poate părea imposibil să îți dezlipești copilul din fața ecranelor, cărțile inspiră către învățare, dezvoltare și explorarea lumii din jur. 

Sfaturi pentru încurajarea copiilor la lectură

Începe să-i citești copilului de la vârste mici

A citi unui copil mic poate părea un exercițiu inutil, dar chiar nu este. Copilului îi place să audă vocea liniștitoare a unui părinte și să urmărească expresiile faciale pentru a găsi indicii despre ce aude. Acest obicei creează un sentiment de rutină și securitate pentru cel mic, ceea ce poate asigura o continuitate al obiceiului și când o să fie mai mare. Pentru început, sunt recomandate cărțile senzoriale, cu sunete, cu ilustrații ample. Vezi toate cărțile disponibile în PiciuLand aici.

Totul constă în imagini

Atunci când copilul este mic răspund cel mai bine la imagini și culori. Cărțile cu ilustrații bogate, cum ar fi cărțile pop-up sau cărțile cu activități colorate sunt o achiziție ideală. Asocierea pe care o va face copilul între imagini și textul limitat îl ajută să învețe cuvinte și expresii noi în timpul lecturii.

Lasă alegerea lor

Permiterea copilului să aleagă ce cărți își dorește să citească pentru a asigura mai mult interes. Această capacitate de a alege oferă un sentiment de putere și îl face pe copil să rămână cu decizia până la final.

Repetă poveștile (dacă cel mic dorește)

Fiecare copil are acele povești preferate de care nu se mai satură, și cere tot timpul aceeași poveste. Acest lucru indică o înțelegere a poveștii și dorința de a afla mai multe despre poveste. Există o legătură invizibilă pe care cel mic o face între cuvintele pe care le citește sau aude și situațiile reale, experimentate.

Fii un exemplu

Copilul învață prin imitație. Când își va vedea părinții citind, cel mic va fi curios și va dori să imite. Obiceiurile și entuziasmul sunt întotdeauna contagioase.

Află cum citesc copiii

Cunoașterea abilităților de citit pe care un copil trebuie să le posede la o anumită vârstă te va ajuta să alegi cărțile potrivite, de interes pentru copilul tău. Aceste cunoștințe îți permit să urmărești dezvoltarea celui mic și să aduci un ajutor suplimentar dacă este nevoie. Pentru a te ajuta în alegerea celor mai bune cărți pentru copilul tău, iată un ghid care să te ajute.  

 

Cititul este o activitate puternică, împlinitoare și plină de satisfacții. O carte nu numai că acționează ca un confort și un prieten, ci și ca un profesor și poate aduce plus valoare pentru copil ajutând la descoperirea sinelui, descoperirea lumii înconjurătoare și culturilor diverse. Cititul este o modalitate de a dezvolta multe arii ale copilului, și este ceva ce fiecare părinte și profesor ar trebui să încurajeze. 

Utilizăm cookie-uri pentru monitorizarea traficului și o experiență de navigare cât mai plăcută. Pentru a naviga pe site-ul piciuland.ro trebuie sa accepti politica de utilizare a cookie-urilor si termeni si conditiile site-ului.