Cele mai bune cărți pentru copii: Top 10 lecturi recomandate

cele mai bune carti pentru copii

Cititul de la vârste fragede ajută la dezvoltarea armonioasă a creierului, a competențelor lingvistice și stimulează creativitatea și imaginația. Cărțile oferă o metodă excelentă pentru a învăța, comunica, povesti și de a inventa. Ca adulți, considerăm că fiecare carte ne duce într-un loc nou, într-o lume imaginară. Dar asta se întâmplă și celor mici. Fiecare carte îi poartă într-o călătorie nouă, din care sustrag anumite învățături și sunt obligați să își folosească imaginația și abilitățile de vizionare pentru a „vedea în fața  ochilor” scenele descrise. 

Poți începe să îi citești bebelușului tău de la vârsta de 4 sau 6 luni și, în acest fel, îl ajuți enorm de mult să se dezvolte pe toate planurile. Cititul cu voce tare ajută la construirea unei rețele bogate de cuvinte în creierul copilașului.

De ce este importantă lectura pentru copii?

Îmbogățește vocabularul

Prin lectură, copiii, ca și adulții, întâlnesc cuvinte care nu sunt folosite în mod obișnuit, în conversațiile zilnice pe care le avem. Lectura ajută la extinderea numărului de cuvinte din vocabular și varietății de cuvinte pe care cei mici le vor învăța, și le vor folosi. 

Dezvoltă abilitățile de ascultare

Ascultarea unei povești citite cu voce tare implică un anumit nivel de înțelegere, ce depinde de capacitatea celui mic de a acorda atenție timp mai îndelungat acestei activități. Prin lectura în mod regulat, copilul își va dezvolta această capabilitate de a fi atent și de a asculta activ ceea ce se citește. 

Stimulează creativitatea

Cărțile și poveștile deschid copilului porțile către o mulțime de lumi noi. Constantin Noica a zis că „ai atâtea vieți câte cărți ai citit.” De cele mai multe ori, poveștile pentru copii folosesc elemente din spectrul fantasticului, ceea ce îi stimulează pe copii să gândească neconvențional. Copiii au o imaginație debordantă, iar lectura nu face decât să îi ajute să nu își piardă această capabilitate. 

Oferă lecții de viață

Cărțile oferă posibilitatea și spațiul de a aborda diferite situații ale vieții într-un mod și limbaj adecvat vârstei. Prin lectură, cei mici pot găsi soluții sau moduri de a aborda o situație sau provocare din viața lor, cum ar fi mersul la grădiniță sau la dentist. De asemenea, lecturile pot aborda și situații cu care cel mic nu se întâlnește în mod obișnuit, ceea ce îi mărește spectrul de cunoaștere și modurile de reacție din viață. 

Cele mai bune cărți de citit pentru copii

Basmele Românilor de Petre Ispirescu

Basmele Romanilor - Petre Ispirescu

Poveștile ne poartă în cele mai îndepărtate colțuri ale pământului, dar și pe tărâmul de dincolo, unde eroii se luptă cu zmei, balauri și ghionoaie, iar zânele și Sfânta Vineri vin întotdeauna în sprijinul celor curajoși. Fata de împărat alungată de la palat, Prâslea, Greuceanu, băiatul care își caută părinții sau Făt-Frumos care încearcă să salveze împărăția socrului sau, trec prin cele mai grele încercări și înfrunta nenumărate pericole, însă cu ajutorul prietenilor și al animalelor năzdrăvane depășesc toate obstacolele, iar binele triumfă de fiecare dată.

Din curpins: 

Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte

Ileana Simziana

Aleodor împărat

Prâslea cel voinic și merele de aur

Făt-Frumos cel rătăcit

Greuceanu

Cele douăsprezece fete de împărat și palatul cel fermecat

Cei trei frați împărați 

Fata moșului cea cuminte

Făt-frumos

Sarea în bucate

 

Amintiri din Copilărie de Ion Creangă

Amintiri din copilarie - Ion Creanga

Cartea descrie într-un mod spumos copilăria lui Ion Creangă, punând accent pe relațiile dintre eroul principal, Nică al lui Ștefan a Petrei sau Nic-a lui Ștefan a Petrei, și diversele persoane cu care interacționează. Ea urmărește maturizarea lui Nică, de la o vârsta idilică în satul Humulești la o adolescență rebelă și la pregatirea pentru intrarea în rândul preoțimii ortodoxe în Fălticeni și Iași. Cursul narațiunii este întrerupt adesea de îndelungate monologuri ce exprimă cugetările și sentimentele lui Creangă. 

Deşi copiii din zilele noastre nu se mai joacă la fel cu Nică, nici casa părintească nu mai seamănă decât rareori cu aceea în care viitorul Ion Creangă s-a născut, nici şcoala la care învaţă nu mai este ca aceea din Humuleşti, ei continuă a-l citi şi înţelege pe marele povestitor moldovean.

 

 

 

Peter Pan de J.M. Barrie

Peter Pan - J.M. Barrie

Povestea începe într-o seară răcoroasă în Londra, în timp ce Wendy îi fascinează pe frații ei cu povestiri despre căpitanul Hook, piratul legendar care nu se teme de nimic cu excepția unui ceas care ticăie. Peter Pan și zâna lui, Tinkerbell, sunt fascinați de poveștile lui Wendy, așa că aceștia decid să se arate acesteia și fraților ei și să îi invite într-o aventură minunată în Lumea de Nicăieri. Aceștia pleacă pe fereastră ca un stol de păsări spre Neverland, unde încep o viață nouă, plină de bună dispoziție, lipsită de regulile adulților, alături de Peter Pan și băieții Pierduți în casa lor de sub pământ. 

Aceștia confruntă pirați, crocodili, sirene și pe căpitanul Hook, timp în care Wendy și frații acesteia se descoperă pe ei înșiși. 

 

 

 

Micul Prinț de Antoine de Saint

Micul Print - Antoine de Saint-Exupery

A fost odată ca niciodată un prinț, nu mai mare, dar nici mai mic decât un băiețel ca toți baiețeii, care trăia singur pe o planetă mititică, departe de Pământ. Și poate că nu i-am fi aflat povestea dacă într-o bună zi pe planetă lui n-ar fi răsărit, pe nepusa masa, o floare. Iar floarea a prins să vorbească cu micul prinț, și vorbele ei l-au încântat și l-au întristat în aceeași măsură, fiindcă i-au dezvăluit că dincolo de lumea așa cum o știe el, se află încă multe multe alte lumi. Și micul prinț, cuprins de curiozitate, a pornit prin univers, străbătând planetă din planetă sa își facă prieteni, să cunoască și să învețe.

 

 

 

Heidi, fetița munților de Johanna Spyri

Heidi Fetita Muntilor - Johanna Spyri

Crescută după moartea părinților ei de o rudă îndepărtată, mătușa Dete, preocupată numai de propriul câștig, Heidi este adusă pe neașteptate în căsuța din munți a bunicului său.

Fetița este dezorientată și puțin speriată de atitudinea bunicului său morocănos, necunoscând trecutul și demonii interiori care îl torturează pe bătrân. Dar inocența copilărească și firea ei blândă o ajută să înlăture repede bariera dintre ea și bunic, iar acesta începe să o îndrăgească.

Cabana, pajiștea, înălțimile munților o atrag pe Heidi, care simte că acolo este adevărata ei casă. Viața ei liniștită și prietenia cu Peter, băiatul care duce caprele la pășune, sunt tulburate de o călătorie nedorită la Frankfurt.

Tocmai cand Heidi își făcuse prieteni în împrejurimi și era bucuroasă că și-a găsit un loc al ei, lucrurile iau o intorsatura neașteptată.

 

Fetița care voia să salveze cărțile de Klaus Hagerup și Lisa Aisato

Fetița care voia să salveze cărțile de Klaus Hagerup și Lisa Aisato

Anna iubește cărțile și iubește biblioteca.

Când citește, ea cunoaște atât de mulți oameni, atât de multe vieți diferite. Dar ce se întâmplă cu cărțile pe care nimeni nu le va împrumuta de la bibliotecă? Vor fi distruse? Vor dispărea? Și ce se întâmplă cu cei care trăiesc în cărți? Vor dispărea și ei? Anna trebuie să salveze cărțile! Dar cum?

O poveste magică, poetică și fermecătoare despre dragostea tuturor celor care trăiesc în cărți!

 

Ickabog de J.K. Rowling

Ickabog - J.K. Rowling

Înalt cât doi cai. Cu ochi strălucind ca niște globuri de foc. Cu gheare lungi, ascuțite ca briciul. Așa vine Ickabog…

Regatul Cornucopiei a fost odată cel mai fericit din lume. Avea o grămadă de aur, un rege cu cele mai stilate mustăți pe care ți le-ai putea imagina, și măcelari, brutari și brânzari ale căror bucate rafinate te făceau să dansezi când le mâncai.

Toate erau perfecte – cu excepția încețoșatei Mocirlova, țara de sus, care, potrivit legendei, era sălașul monstruosului Ickabog. Oricine cu scaun la cap știa că Ickabogul era doar o poveste, de speriat copii spre a fi cuminți. Dar poveștile, când devin mituri, au o calitate ciudată: uneori prind viață și ajung incontrolabile.

Ar putea un mit să detroneze un rege îndrăgit? Ar putea un mit să îngenuncheze o țară fericită? Să împingă doi copii curajoși într-o aventura pe care nu au căutat-o și la care nu s-au așteptat niciodată?

Poveste fără sfârșit de Michael Ende

Povestea fara sfarsit - Michael Ende

O carte ce îi va fascina pe copii și pe care nu o vor lăsa din mână. Este un tărâm fantastic – Fantazia – ascunsă între filele unei cărți, a cărei soartă depinde de Bastian,, un băiețel singuratic. Acesta găsește cartea misterioasă, legată în mătase arămie, într-un anticariat, dar nu se gîndește nici măcar o secundă că îi va fi încredințată o misiune importantă. 

Această poveste are în ea dragoni, uriași, monștrii, și magie. Scoate la iveală aventura băiețelului, plină de curaj și determinare, care îl poartă pe cititor în universul fermecător al imaginației , unde orice e posibil. 

Prin această carte în care povestea se autogenerează la infinit, Michael Ende le demonstrează cititorilor săi că nimic nu se sfârșește cu adevărat, ci doar se preschimbă, și că, în final, cheia ce deschide poarta tuturor posibilităților stă în puterea de a afla cine ești cu adevărat. 

 

 

Aventurile lui Tom Sawyer de Mark Twain

Aventurile lui Tom Sawyer - Mark Twain

Unul dintre cele mai cunoscute romane pentru copii ale secolului al 19-lea din America, Aventurile lui Tom Sawyer, evocă nesfârșita inocență, bucuria actelor spontane de eroism, sărbătorirea copilăriei. Tom este unul din băieții “răi” ai orașului natal, St Petersburg, Missouri. Iresponsabil, leneș, dornic să cunoască lucruri noi, zgomotos, el este un elev sărac, crescut de mătușa Polly. Este împotriva școlii și a pedepselor. În lumea sa, adică a râurilor, pădurilor, peșterilor… și insulelor, se simte în elementul său; aproape ca un erou.

 

 

 

 

 

O călătorie spre Centrul Pământului de Jules Verne

O calatorie spre centrul Pamantului - Jules Verne

Cartea descrie o călătorie spre o destinaţie incredibilă: centrul Pământului. Aventura începe din momentul în care profesorul Otto Lidenbrock, lector în mineralogie, care locuia împreună cu nepoţii săi, Axel şi Grauben, şi cu servitoarea Martha, descoperă un mesaj codat, într-o carte veche. Deşi se străduieşte să descifreze singur limbajul notiţei, Lidenbrock nu reuşeşte decât atunci când e ajutat de către mult mai tânărul Axel. Astfel că nu mai stă mult pe gânduri şi porneşte spre Islanda, pentru a coborî prin vulcanul stins Sneffels către centrul Terrei. Urmează astfel să descopere un univers fascinant, ca o alternativă a lumii reale. Grote, pasaje misterioase, un ocean subteran cu forţe magnetice şi electrice, dar şi creaturi care au dispărut demult de pe faţa Terrei. Când echipa condusă de Lidenbrock aproape ajunge la destinaţie, la Centrul Pământului, drumul le este blocat de un baraj natural imens, de granit.

 

 

 

Lectura are un farmec aparte. Fiecare carte îl poartă pe cel mic pe meleaguri magice, necunoscute, ce abia așteaptă să fie descoperite, fiecare capitol citit e o aventură rezervată celor curajoși, iar fiecare personaj e un potențial prieten la cataramă. Ce poate fi mai frumos de atât? Noi aventuri, lumi și prieteni ce așteaptă să fie descoperite cu fiecare carte citită. 

Pe piciuland.ro găsești peste 2300 de jocuri, jucării, cărți și articole pentru copilași, și suntem într-o continuă adăugare de produse noi și interesante pentru ca piciul tău să aibă parte de o copilărie distractivă și educativă în același timp.

Utilizăm cookie-uri pentru monitorizarea traficului și o experiență de navigare cât mai plăcută. Pentru a naviga pe site-ul piciuland.ro trebuie sa accepti politica de utilizare a cookie-urilor si termeni si conditiile site-ului.