Care sunt cele mai bune jucării pentru bebeluși și cum le alegi?

Care sunt cele mai bune jucării pentru bebeluși și cum le alegi?

Jocul este important în dezvoltarea fizică și mentală a copilului tău, iar jucăriile sunt o modalitate excelentă de a-i face pe copii să se joace. Este important să alegi jucăriile cu înțelepciune și să ții minte că cea mai scumpă jucărie nu este neapărat și cea mai bună jucărie.

Cum alegi jucăriile pentru bebeluși?

Siguranța jucăriei

Jucăriile cu piese mici sunt periculoase pentru bebeluși și copii mici. Jucăriile pot tăia, sufoca, otrăvi sau sugruma dacă nu sunt sigure sau nu sunt folosite în siguranță. Bebelușii mici își explorează lumea punându-le lucruri în gură, nas și urechi.

Cu cât copilul este mai mic, cu atât jucăria ar trebui să fie mai mare. Amintește-ți că picii sub 3 ani nu au un reflex de tuse bine dezvoltat și se pot sufoca ușor cu obiecte mici. Deci, dacă o jucărie este la fel de mică ca o minge de ping-pong sau se poate sparge cu ușurință în părți de dimensiunea unei mingi de ping-pong (sau mai mici), atunci un copil sub 3 ani nu ar trebui să se joace cu ea. Nu uita să te asiguri că orice ochi, nas sau nasturi de pe jucăriile moi sunt bine atașate și să le verifici în mod regulat.

Asigură-te că vopselele și umpluturile folosite pe sau în interiorul jucăriilor nu sunt toxice, deoarece copiii ar putea fi otrăviți dacă le ling sau le înghit. De asemenea, verifică dacă jucăriile moi sunt rezistente la foc și că umpluturile nu pot ieși ușor – pentru a preveni sufocarea copilului.

Asigură-te că toate bateriile, în special bateriile mici de tip „buton” sau „monedă”, sunt sigure în compartimentul lor și nu pot ieși ușor – bateriile nu trebuie manipulate de copii și sunt toxice dacă le înghit.

Adecvarea vârstei

Bebelușul tău se va bucura cel mai mult de o jucărie doar dacă o poate folosi. O jucărie adecvată vârstei încurajează sau provoacă copilul să folosească și să îmbunătățească una sau mai multe abilități de dezvoltare. Această considerație devine din ce în ce mai importantă și mai sofisticată pe măsură ce bebelușul tău crește. 

O jucărie care nu oferă nici o provocare îl poate plictisi. Pe de altă parte, dacă este prea greu de folosit, o jucărie îți poate frustra copilul. În momentul în care își dezvoltă abilitățile necesare pentru a se bucura de o jucărie pe care a primit-o prematur, este posibil să-și fi pierdut complet interesul pentru ea.

Stimularea diferitelor abilități

Dacă este folosită corect, o jucărie bună va face ceva pentru a stimula unul dintre simțurile bebelușului tău (atingerea, vederea, sunetul sau gustul) sau abilitățile sale de dezvoltare (coordonare mână-ochi, control motoriu gros, control motoriu fin și așa mai departe).

Jucăriile oferă varietate 

Ia în considerare jucăriile pe care le ai deja înainte de a cumpăra orice jucărie nouă. Încearcă să selectezi jucării care să ofere bebelușului tău diferite culori, diferite texturi, diferite forme și diferite sunete. Optând pentru varietate, expui copilul de la o vârstă fragedă la nenumăratele posibilități pe care le oferă lumea.

Jucăriile simple oferă versatilitate 

În general, cu cât jucăria este mai simplă, cu atât va dura mai mult. Jucăriile simple au mai puține piese și, prin urmare, se dovedesc mai durabile decât jucăriile mai complicate. Jucăriile simple tind, de asemenea, să ofere mai multă versatilitate. Astăzi copilul tău îl poate ține, luna viitoare îl poate arunca, iar anul viitor îl poate folosi ca recuzită pentru joacă simulată.

Cele mai bune jucării pentru bebeluși 

Jucării pentru bebeluși până la o lună

La 1 lună, majoritatea lucrurilor pe care cei mici le fac sunt cauzate de reflexe. Ei nu se gândesc la acțiunile lor. Vor suge, înghiți, caută lapte și apuca un obiect dacă îl pui în palmă (deși de cele mai multe ori își vor ține mâinile strânse în pumni mici).

Jucărie zornăitoare – Căluț de mare – colecția Ocean Pink – Little Dutch

Căluțul de mare zornăitor este noul prieten subacvatic al bebelușului tău. Scoate sunete simpatice atunci cand este strâns și este plăcut la atingere. Are o formă frumoasă și este ușor de prins de către cei mici.

Disponibil și în colecția Ocean Blue.

Jucării pentru bebeluși de două luni

La 2 luni bebelușii câștigă mai mult control asupra corpului lor. Asta înseamnă că își pot ține capul puțin mai stabil în timp ce stau întinși pe burtă sau sunt sprijiniți în poziție verticală. În a doua lună de viață, bebelușii continuă să aibă un reflex puternic de a suge. Este posibil să observi că bebelușului tău îi place să sugă un pumn sau câteva degete.

Centru de activități pentru bebeluși – colecția Little Goose – Little Dutch

Acest centru de activități include o saltea moale și matlasată, în formă de scoică pe care cei mici să stea confortabil să se joace. Poate fi așezat în zona de joacă a bebelușului, iar jucăriile cu temă acvatică îi va încuraja să le atingă și să le descopere. Jucăriile sunt detașabile, astfel încât bebelușul să se poată juca cu ele și în carucior.

Disponibil și în colecția Ocean Blue.

Jucării pentru bebeluși de trei luni

Până la 3 luni, copilul tău va forma un atașament puternic față de tine. Îți va răspunde cu multe zâmbete și s-ar putea chiar să-ți răspundă în felul lor. Perioada de plânsete continue ar trebui să se sfârșească și să te poți bucura cu adevărat de copilul tău pe măsură ce crește și își dezvoltă propriul caracter. 

Jucarie bebe – BabyBouli – Djeco

Cei mici se vor distra apucând cu această jucărie perfectă pentru mânuțele copilului. Bilele colorate din interior se pot roti, fiind sigure dar interesante pentru cei mici. Jucăria captează astfel ușor atenția bebelușului tău și îl ține ocupat.

Jucarie bebe - BabyBouli - Djeco

Jucării pentru bebeluși de patru luni

La 4 luni cel mic se va împinge până la coate când stă întins pe burtă. Își poate ține capul sus fără sprijin. S-ar putea să se răstoarne pe spate. Își va împinge picioarele atunci când picioarele sale sunt pe o suprafață dură și poate lovi cu picioarele.

Centru de activități Baby Gym – Ocean Pink- Little Dutch

Acest centru de activități este format dintr-un suport de lemn pe care sunt prinse 3 jucării senzoriale cu texturi diferite. Bebelușii explorează aceste jucării colorate, din materiale diferite, cu temă marină. Își antrenează astfel coordonarea mână-ochi și își stimulează simțurile.

Disponibil și în colecția Ocean Blue.

Jucării pentru bebeluși de cinci luni

La vârsta de 5 luni, bebelușii încep să se rostogolească, să se împingă din burtă pe coate, să bolborosească și să-și aducă obiecte la gură. Ei devin din ce în ce mai sociabili, pot recunoaște fețe familiare și pot răspunde la emoții.

Jucărie din pluș cu prindere – Leul Jack – Lilliputiens

Leul Jack este o jucărie simplă, dar foarte distractivă, realizat în culori vii. Jucăria ajută la dezvoltarea abilităților motorii și la coordonarea mână-ochi.

Jucarie din plus cu prindere - Leul Jack 10 x 10 cm - Lilliputiens

Popice din povești – Egmont Toys

Popice simpatice cu personaje din povești de la Egmont Toys, confecționate din textil, plăcute la atingere și ușor de curățat. Aceste popice moi sunt ideale pentru joaca bebelușului. Fiecare piesă (5 popice și mingea) au în interior un clopoțel cu sunet delicat.

Copilul are diferite variante de a se juca: doboară piesele ca la un joc clasic de bowling sau începe un joc de rol, folosind popicele ca personaje din clasicele povești Cei 3 purceluși și Albă-ca-Zăpada.

Popice din povesti - Egmont Toys

Jucării pentru bebeluși de șase luni

Un bebeluș de 6 luni poate să se ridice în picioare fără sprijin, să treacă obiecte dintr-o mână în alta și adesea se leagăna înainte și înapoi pe mâini și genunchi. Ei învață, de asemenea, să devină mai vocali și adesea bâlbâie și râd și învață despre lumea lor punându lucruri în gură. Bebelușilor de această vârstă le place să se uite în oglinzile sigure pentru copii și să se joace peek-a-boo cu membrii familiei lor.

De asemenea, în general, de la această vârstă încep să apară dințișorii celui mic. Jucăriile de dentiție sunt cele recomandate la această vârstă pentru a ușura efectele erupției gingivale. 

Jucărie din pluș reversibilă – Lemurul Georges – Lilliputiens

Această jucărie este cu adevărat inedită și atractivă pentru copii deoarece are două fețe, prin urmare, două personaje de pluș în aceeași jucărie. Lemurul Georges o caută pe prietena lui, pasărea flamingo Anaïs. Când apare Anaïs, dispare Georges și joaca poate continua tot așa. Aceasta jucărie din pluș reversibilă este potrivită pentru exersarea dexterității copiilor.

Jucarie din plus reversibila - Lemurul Georges - Lilliputiens

Jucării pentru bebeluși de șapte luni

Până la această vârstă, majoritatea bebelușilor se pot întoarce în ambele direcții – chiar și în somn. Unii bebeluși pot sta singuri în picioare, în timp ce alții au nevoie de puțin sprijin. S-ar putea să observi că bebelușul începe să se plimbe, să se balanseze înainte și înapoi sau chiar să se târască prin cameră. 

Jucărie din pluș interactivă – Papagalul Pablo – Lilliputiens

Papagalul Pablo este o jucărie interactivă care îl ajută pe copil să își dezvolte auzul și abilitățile motorii fine. Jucăria vine la pachet cu un fluturaș, un păianjen și o felie de pepene cu care copilul poate hrăni papagalul.

Jucării pentru bebeluși de opt luni

La această vârstă, bebelușii devin foarte mobili. Nu numai că se mișcă într-un fel – posibil chiar se târăsc – ei devin și mai vocali, imitând sunete vocale și consoane diferite, precum și răspunzând cu inflexiune în funcție de starea lor de spirit.

Joc de baie – 3 bărcuțe colorate – Lilliputiens

César, Alice și un pescăruș au pornit cu bărcile cu pânze pentru a participa la un concurs! Oh! Alice și César s-au răsturnat, bărcile lor sunt inundate de apă ți s-au transformat în site! Agitați-le și urmăriți împreună cum apa curge în jeturi frumoase!

Acest joc de baie face ca timpul petrecut în apă să fie mai distractiv și ajută la dezvoltarea acuității vizuale, a imaginației și a abilităților motorii.

Joc de baie - 3 barcute colorate - Lilliputiens

Jucării pentru bebeluși de nouă luni

La 9 luni, bebelușul tău dezvoltă o serie de abilități, cum ar fi târâtul și prinderea cu un clește. De asemenea, își extinde abilitățile lingvistice și de comunicare și poate face o varietate de zgomote, precum și să scuture din cap și să arate lucrurile pe care și le dorește.

Jucărie din pluș – Anais și puii ei – Lilliputiens

Flamingo-ul Anais vine de data aceasta cu 3 pui, fiecare cu o formă și activitate diferită. Foarte stimulantă pentru copii, această jucărie are un inel de dinți, o oglindă și o zăngănitoare. Această jucărie contribuie la dezvoltarea imaginației, abilităților motorii, simțurilor auditive, vizuale și tactile.

Jucarie din plus - Anais si puii ei - Lilliputiens

Jucării pentru bebeluși de 10 luni

La 10 luni, bebelușii pot fi capabili să spună cuvinte precum „mama” și „tata”. De asemenea, pot să arate, să împingă și să ridice lucruri cu degetul mare și arătător.

Cărticică senzorială interactivă – Tucanul Pablo – Lilliputiens

Cărticica senzorială interactivă de la Lilliputiens îi ajută pe cei mici să descopere, pagină după pagină, ce prieteni se ascund în spatele tucanului Pablo. Piciorușe, codițe și ciocuri atârnă afară din cărticică, stârnind astfel curiozitatea.

Pablo

Jucării pentru bebeluși de 11 luni

La 11 luni, copiii devin mai încrezători în ei și s-ar putea chiar să-ți lase mâinile pentru a încerca să meargă singur câțiva pași sau ar putea chiar să meargă independent. Unii bebeluși la această vârstă experimentează statul pe vârfuri sau într-un picior.

Jucărie din pluș cu marionete – Ascunde și găsește – Vulpița Alice – Lilliputiens

Fiecare marionetă are un sunet diferit ce imită zgomote diferite, cum ar fi clopoței sau frunze, făcându-l pe cel mic să descopere mediul înconjurător. Aceasta ajută la dezvoltarea acuității auditive, la stimularea imaginației și coordonării celui mic.

Jucarie din plus cu marionete - Ascunde si gaseste - Vulpita Alice - Lilliputiens

Jucării pentru bebeluși de un an

Până la 12 luni, copilul tău ar putea face primii pași fără sprijin. O mai bună coordonare mână-ochi. Majoritatea bebelușilor de această vârstă se pot hrăni singuri cu alimente cu degetele, apucând obiecte între degetul mare și arătător.

Carte de activități Lupul și cei 7 iezi – Lilliputiens

Copiilor le plac poveștile, mai ales atunci când pot interacționa. În această carte cu activități din material textil, copiii ajută mama capră să-și caute micuții prin desfacerea diferitelor sisteme de închidere (noduri, agrafe, nasturi …). Un adevărat impuls pentru mâinile mici și abilitățile lor motorii fine. Datorită mânerelor, această carte este ușor de purtat.

Carte de activitati - Lupul si cei 7 iezi - Lilliputiens

Premergător cu activități 7 în 1 Lelin – New Classic Toys

Copiii pot umbla cu acest premergător plin de culoare dar se pot și juca! Premergătorul conține multiple activități care îi ajută pe copiii să recunoască formele, animalele, culorile și de asemenea îi învață să numere. Totodată încurajează și dezvoltarea abilităților motorii fine.

 

Știința este clară: primele momente contează și efectele lor pot dura toată viața. În primele 1000 de zile de viață, creierul bebelușului tău se dezvoltă mai repede decât oricând. Mediul și experiențele copilului sunt cele care modelează cât de fericit(ă), sănăto(a)s(ă) și inteligent(ă) va crește.

În lumea Piciu găsești peste 3000 de jucării, jocuri, cărți, articole pentru bebeluși și camera acestora de calitate înaltă, de la branduri cu o bună reputație internațională. 

Utilizăm cookie-uri pentru monitorizarea traficului și o experiență de navigare cât mai plăcută. Pentru a naviga pe site-ul piciuland.ro trebuie sa accepti politica de utilizare a cookie-urilor si termeni si conditiile site-ului.