Buna Liliana,
Ne bucurăm foarte mult că ai acceptat să ne răspunzi la unele dintre întrebările pe care le avem despre mindfulness și beneficiile acestei practici asupra copiilor, dar și părinților.
PiciuLand.ro a pornit din dorința unei mămici implicate din Timișoara de a oferi părinților un magazin online cu jucării de calitate, pe care ea, la rândul ei i le-a oferit băiețelului ei. Ca orice părinte, la început a fost tentată să cumpere multe prostioare din magazine, lucru deloc sustenabil sau de ajutor pentru dezvoltarea celui mic.
Experiența ei de mamă și discuțiile cu mai multe persoane avizate, au dus la o concluzie destul de clară: jucăriile din PiciuLand.ro trebuie să fie în primul rând de calitate, din lemn în proporție cât mai mare pentru a fi durabile, prietenoase atât cu natura și mai ales cu cei mici, musai educative.
Jucăriile și jocurile pe care le avem pe site-ul nostru sunt alese pentru o educația blândă prin joacă, lucru pe care îl credem și îl susținem, o dezvoltare emoțională armonioasă a celor mici, a încuraja creativitatea și dezvoltarea cognitivă a copiilor.
Credem cu tărie că practica mindfulness este o practică cu multe beneficii pentru întreaga familie, și care se poate aplica inclusiv în jocul celor mici. În acest context, venim spre tine pentru a vorbi mai mult despre ceea ce îi preocupă din ce în ce mai mult pe părinți: bunăstarea și dezvoltarea copiilor lor. Avem multe întrebări, iar tu ai cu siguranță multe răspunsuri, dar să începem cu acestea:
În primul rând, ce înseamnă mindfulness?
Mindfulness înseamnă să fim prezenți cu ceea ce este, fără să judecăm sau criticăm, ci din contră, cu acceptare și blândețe. Este o abilitate pe care o putem cultiva și care are efecte pozitive asupra stării noastre de bine. Ne ajută să privim cu calm și claritate ceea ce ni se întâmplă în viața de zi cu zi și să răspundem cu mai multă înțelepciune provocărilor. De asemenea, ne ajută să aducem mai multă bucurie și frumos în viața obișnuită.
De ce au nevoie copiii de mindfulness?
Mindfulness acționează asupra sistemului nervos, ajutându-i să-și regleze emoțiile, să-și direcționeze atenția, să se concentreze pe un singur lucru și asta în final îi ajută să fie calmi, echilibrați și să facă față mai ușor emoțiilor dificile sau situațiilor stresante.
Care sunt beneficiile pentru copii?
Dacă ne referim la copii mai mici, practica mindfulness va contribui la o atenție crescută pe o activitate anume, revenirea mai rapidă după un conflict, relații mai bune cu ceilalți copii bazate pe empatie, reducerea violenței și a bullying-ului
Dacă vorbim de adolescenți, capacitatea de a face mai bine față emoțiilor dinaintea unui examen sau gestionarea anxietatii, atacurilor de panică. De asemenea, o mai bună cunoaștere de sine și implicit încredere de sine, utile mai ales când copiii sunt în fața unor alegeri cum ar fi profilul liceului sau chiar domeniul pe care vor să-l urmeze în viață.
Cum ajută practica mindfulness în dezvoltarea armonioasă a copilului?
Practica mindfulness are o importantă componentă de autocunoaștere cât și instrumente de a face față situațiilor dificile… copiii învață să-și recunoască emoțiile și cum se simt ele în corp, învață cum să respire ca să se calmeze, învață să comunice ceea ce simt și gândesc, învață să fie empatici și buni cu cei din jur.
Care sunt cele mai simple, dar de efect, metode pentru copii de a aplica mindfulness în viața lor?
Exercițiile de respirație sunt printre primele practici. De exemplu, număratul respirațiilor sau practicarea respiratiei abdominale cu ajutorul unei jucării de pluș. Copilul poate să stea lungit, cu un ursuleț de pluș așezat pe abdomen… invităm copilul să observe cum ursulețul se mișcă odată cu fiecare inspir și fiecare expir. Scopul acestui exercițiu simplu este de calmare și stabilizare a atenției pe respirație.
Mindfulness se poate aplica în timpul jocului?
Da, cu siguranță. Nu ne vom închipui un copil așezat pe o pernă de meditație încercând să-și gestioneze gandurile. În cazul copiilor, mindfulness înseamnă prezență și conștientizarea în joc, mișcare, interacțiune cu ceilalți copii. Înseamnă de exemplu să știe ce emoție trăiește atunci când se joacă un joc în comparație cu altul.
Se vorbește mult despre mindfulness ca o practică ce ajută la îmbunătățirea compasiunii de sine. Se aplică și copiilor? Și cum?
Da, copiii care sunt în mai bun contact cu emoțiile lor învață să fie mai blânzi cu ei înșiși cât și cu ceilalți. Copiii învață să-și găsească ușor o zonă de confort în fața momentelor mai dificile. Astfel, copiii învață să observe când greșesc și să-și spună “Am făcut o greșeală” în loc să-și spună “Sunt un prost”. Desigur, copiii învață prin observarea adulților din jur așa că e important ca noi, adulții, să practicăm compasiunea de sine în primul rând. Și să fim un exemplu pentru copiii noștri.
Cum ajută practica mindfulness părinții în creșterea și educarea copiilor lor?
Se vorbește mult despre mindful parenting și mulți dintre părinți se întreabă cum pot să aplice instrumentele mindfulness în creșterea copiilor lor. Din experiența personală de mamă a 3 copii, mi se pare important ca noi, părinții să fim echilibrați și în contact cu gândurile și emoțiile noastre astfel încât să nu proiectăm pe copii emoțiile dificile pe care le trăim uneori. Avem nevoie să învățăm să ascultăm ceea ce copiii ne spun, în variate moduri pe care le au la îndemână. Avem nevoie să fim prezenți cu noi și cu ei cât mai mult timp. Avem nevoie să învățăm să îi auzim cu adevărat, să creăm spațiu de încredere și conexiune în care să se simtă în siguranță. Avem nevoie să știm să ne reglam noi emoțional ca să putem conține emoțiile lor.
De multe ori, răspunsul nostru calm la o situație neplăcută, poate calma copilul, de asemenea. Și viceversa…agitația poate genera și mai multă agitație.
Cum îi pot părinții învăța pe copii mindfulness?
Fiind curioși de emoțiile copiilor, de exemplu. Dându-le spațiu să-și manifeste acele emoții și vorbindu-le copiilor cu acceptare, blândețe despre limbajul emoțiilor. Fără să se grăbească să înăbușe acele emoții, fără să le spună că nu vreun motiv de tristețe sau frică invalidând astfel ceea ce copiii simt. De exemplu, îi putem ajuta să își conștientizeze emoțiile comparandu-le cu vremea..îi putem întreba – Hei, cum te simți în interior? Este soare sau înnorat? Și, îi putem ajuta să conștientizeze că așa cum norii pe cer vin și pleacă tot așa se întâmplă și cu emoțiile neplăcute..vin și trec, nu rămân acolo în permanență. Îi ajutăm să creeze o poveste pe baza emoțiilor pe care le simt, îi însoțim și le suntem alături. Iar în cazul copiilor mai mari, cel mai mare ajutor este să îi readucem în contact cu ceea ce simt, cu ceea ce gândesc, cu ceea ce este important pentru ei. Să îi ajutăm să ia decizii în acord cu ceea ce simt în interior, și să-i susținem în acele decizii.
Sfaturi pentru părinți în a-i ajuta pe copii să învețe mindfulness.
De multe ori copiii ne provoacă pe noi, părinții, să creștem, iar a ne învăța copiii să fie mindful implică să fim noi părinții în foarte bun contact cu noi, să ne cunoaștem lumea emoțională, să știm cum să rămânem calmi în situații de criză, să știm să fim prezenți cu noi și cu ceilalți. Exact ca în avion, avem nevoie să ne punem nouă masca de oxigen pentru ca mai apoi să ne putem ajuta copiii. Avem nevoie ca noi, ca părinți, să știm să ieșim din reacția la stres, să ne calmăm cu ajutorul respirațiilor, să fim conștienți că emoțiile vin și pleacă pentru ca să putem conține emoțiile puternice ale copiilor noștri.
Mulțumim și orice informație esențială despre care cititorii noștri trebuie să audă, te rog s-o adaugi aici.
Invit părinții să se oprească din alergătura cotidiană și să se conecteze autentic la nevoile lor și ale copiilor. Și să nu uităm că, cu cât noi părinții suntem bine, voioși și plini de energie, vom putea da și copiilor din ceea ce suntem. Cu cât suntem mai copleșiți și epuizați, vom avea din ce în ce mai puțin de oferit copiilor.