Alegerea celor mai bune cărți pentru bebeluși: Criterii, recomandări

Cărțile pentru bebeluși sunt printre primele modalități prin care ei descoperă lumea. Pot învăța culorile, diverse forme, cifre, animalele și plantele. Fie că e vorba de cărți textile senzoriale pentru bebelușii de câteva luni, de cele care-i pot însoți la băiță sau cărțile cartonate cu imagini spectaculoase și povești simpatice, universul magic al lecturii își deschide larg porțile pentru copilași încă din primii ani de viață. 

Cărțile pentru bebeluși sunt modalități educative distractive. Acestea ajută nu numai la dezvoltarea capacităților mentale de învățare, dar și fizice. Recunoașterea diverselor texturi și sunete, dezvoltarea motricității fine, stimularea creativității și imaginației.  

De ce este important să introducem bebelușii în lumea cărților

Lumea cărților este o lume fantastică și fascinantă, în care cei mici învață, se dezvoltă și se distrează. Ajută la dezvoltarea vocabularului, îi stârnește curiozitatea și îi stimulează imaginația celui mic. În plus, în primii ani de viață tu îi vei citi, deci înseamnă timp de calitate petrecut împreună. 

Tipuri de carti potrivite pentru bebelusi

Cărți senzoriale

Aceste cărți sunt confecționate din materiale textile, ușor de ținut de către cei mici și ușor de explorat. Dispun de texturi diverse, ce stimulează copilul din punct de vedere tactil, sau chiar sonor dacă anumite materiale foșnesc, ajutându-l să exploreze diverse materiale și să cunoască astfel mai bine lumea din jurul lui. Unele pagini imită foarte bine pielea, sau blana animalelor. 

Cărți cartonate

Cărțile cartonate sunt cele mai îndrăgite de către cei mici, până în 6 luni, dacă sunt de mici dimensiuni pentru a putea fi manevrate ușor. Aceste cărți îi încurajează de regulă pe copii să recunoască fructele, legumele sau animalele ilustrate și să imite sunetele animalelor. 

Cărți cu sunete

Aceste cărți sunt deosebit de fermecătoare pentru cei mici, stimulându-l atât vizual, cât și auditiv. Aceste cărți îl învață pe copil să activeze niște comenzi prin apăsarea de butoane. Odată apăsate, cartea va emite diverse sunete, fie ele sunetele animalelor, melodii pentru copii sau propoziții simple. 

Cărți pentru baie

Cărțile pentru baie sunt confecționate din cauciuc sau plastic, astfel încât să fie rezistente la apă. Cei mici se vor juca cu aceste cărți în timp ce se bălăcesc în apă, făcând acel timp mai distractiv și educativ. 

Cărți cu abțibilduri

Recomandate pentru copii de peste 16 – 18 luni. Chiar dacă în primă instanță cel mic nu va putea să își desprindă singur abțibildurile, acesta se va bucura de aceste tipuri de cărți. Veți putea petrece timp de calitate împreună, alegând locul ideal al stickerelor și purtând poate chiar conversații despre scene. Multe dintre aceste cărți ajută la educația celui mic, pentru că au teme precum cifrele sau literele, animalele de casă sau sălbatice. 

Cum alegi cea mai bună carte pentru bebelușul tău

Editura

Editura cărții este un factor important pentru că sunt edituri, precum Usborne, care sunt specializate în cărți pentru copii. Acestea au titluri organizate pe categorii de vârstă și teme. 

Autorul cărții 

Multe dintre cărțile pentru copii se recomandă numai după autor. De exemplu, Roald Dahl este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni scriitori de cărți pentru copii. Acești autori sunt recunoscuți printre părinți pentru frumoasele povești și îndrăgiți de copii pentru povestea în care aceștia intră datorită imaginației și iscusinței autorului de a pune în cuvinte povestea.

Conținutul

Conținutul înseamnă calitatea poveștii, a scrisului (greșeli gramaticale), a limbii în care este prezentat. Pentru că din ce în ce mai mulți copii sunt cel puțin bilingvi, recomandăm și cărți în alte limbi pentru a-i familiariza de mici cu pronunția și cuvintele. 

Impactul vizual

Ilustrațiile sunt la fel de importante ca și cuvintele. Bebelușii nu pot în primă fază să citească sau să înțeleagă ce li se citește, ei fiind atrași de imagini, de culori, de forme. Imaginile dau viață, dau formă cărții, și implicit poveștii. 

Recomandările noastre pentru tine

Carte senzorială cu mărgele multicolore – Rață – Goki

O carte potrivită copiilor aflați în prima fază a dezvoltării, când totul se rezumă la explorare și satisfacerea curiozității. Paginile acestei cărți senzoriale sunt pline de surprize, având ca personaj principal o rață. Formele, culorile, texturile și sunetele îi vor fascina pe cei mici. Paginile sunt realizate din material textil, iar mărgelele din lemn natural. Cartea se poate atașa la cărucior sau chiar la un centru de activități.

carte senzoriala pentru bebelusi goki

Carte de activități – Rinocerul Marius – Lilliputiens

Toți copiii sunt fascinați de Marius din colecția Lilliputiens și acesta va deveni rapid prietenul micuțului tău. Această carte de activități combină texturi moi, culori strălucitoare și ilustrații foarte frumoase într-un decor de junglă. Cartea vine la pachet cu o mini păpușă rinocer și o marionetă pentru deget care stârnește interesul copiilor pe tot parcursul cărții. 

carte de activitati pentru bebelusi lilliputiens

Carte senzorială ilustrată pentru bebeluși – Goki

Copiii vor fi atrași de texturile, formele, culorile și sunetele acestei cărți. Cartea senzorială este prima carte a oricărui bebeluș, ce îi oferă multe motive de explorat. Cele 8 pagini ale cărții prezintă diferite animale și fructe, fiecare din ele fiind acompaniate de un stimul. Bebelușul va avea 8 motive diferite să observe, să îmbrățișeze sau să descopere cartea.

Carte pentru baie – Goose – Little Dutch

Această carte face băița mai distractivă. În aceasta carte cel mic va face cunoștință cu gâsca și cu prietenii ei de lângă iazul de la țară. Pe a doua pagină, copilul va descoperi și un sunet interesant. Pagini impermeabile, care oferă distracție și învatare în același timp.

Carte pentru baie bebelusi Little Dutch

Carte senzorială moale – colecția Pure & Nature – Little Dutch

Cu această carte senzorială, copilul va experimenta momente inedite. Este plină de imagini simpatice, conține diverse materiale și texturi diferite de explorat: un clopoțel, o oglindă, materiale pufoase sau care scârțâie. Cu ajutorul acestor texturi plăcute la atingere, copilul își dezvoltă motricitatea și latura senzorială dar și coordonarea mână-ochi. Cărticica poate fi atașată și la carucior.

Cărticică senzorială din bumbac organic – Iepuraș – KIKADU TRULY ORGANIC

Colecția cu iepurasi de la Kikadu Truly Organic include și aceasta cărticică senzorială din bumbac organic, care poate fi atașată la cărucior, scoică auto sau la pătuț. Copilul va descoperi toate animăluțele din lumea Kikadu și își va face prieteni noi. Hârtia foșnitoare face această cărticică să fie mai interesantă.

carte senzoriala pentru bebelusi kikadu
Cărticică senzorială interactivă – Flamingo Anais – Lilliputiens

Cărticica senzorială interactivă de la Lilliputiens îi ajută pe cei mici să descopere, pagină după pagină, ce prieteni se ascund în spatele flamingoului Anais. Lăbuțele și coada flamingoului atârnă afară din cărticică, stârnind astfel curiozitatea celui mic.

carte pentru bebelusi flamingo lilliputiens

Nu există o vârstă anume la care poți începe să îi iei cărți celui mic, sau termen de expirare a cărților. Acestea sunt utile din primele luni de viață, până în ultima zi. Ca părinți, este de datoria noastră să alegem cele mai utile, frumoase și potrivite sufletului lor curat, pe care le lăsăm la îndemâna lor, odată ce cresc și spre care să le dezvoltăm gustul de a descoperi, pe care să le citim împreună cu ei sau pe care să le oferim în lecturi independente.

Pe piciuland.ro găsești peste 2300 de jocuri, jucării, cărți și articole pentru copilași, și suntem într-o continuă adăugare de produse noi și interesante pentru ca piciul tău să aibă parte de o copilărie distractivă și educativă în același timp.

Utilizăm cookie-uri pentru monitorizarea traficului și o experiență de navigare cât mai plăcută. Pentru a naviga pe site-ul piciuland.ro trebuie sa accepti politica de utilizare a cookie-urilor si termeni si conditiile site-ului.